Тамара Коблик

На Тернопільщині молодь вшанувала Героїв Крут (фото)

У пам'ять про загиблих Героїв десятки людей у Бережанах пройшлися містом смолоскипною ходою

Театралізоване дійство «Крути - бій за майбутнє» відбулося у Бережанах. Його організували учасники «Тернопільського обласного пластового вишкільного центру» за підтримки управління молоді спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОВА. Постанову приурочили до 105-ї річниці бою під Крутами. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської облдержадміністрації.

На центральній площі міста глядачів перенесли в історичне минуле, демонструючи, як завзято юні українці до останнього боронили свою землю.

Відвідав дійство і заступник начальника Тернопільської ОВА Віктор Устенко, який зазначив, що надзвичайно важливо пам'ятати наше героїчне минуле.

Відтоді, як українські герої стримували навалу радянської росії пройшло понад 100 років. На жаль, сьогодні ми стаємо свідками того, як ті ж вороги, знову, хочуть забрати у нас найдорожче - незалежність. Зараз за неї борються тисячі таких же завзятих молодих людей, ставлячи під загрозу свої життя. Ми не забули тих, хто стояв за нашу свободу і пам'ятатимемо кожного, хто це робить сьогодні, - зазначив Віктор Устенко.

В межах заходу присутні мали можливість стати учасниками смолоскипної ходи й вшанувати титанів українського державотворення.

Нагадаємо, що бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції «Крути», за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, що змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення у цьому напрямку, направлене на його придушення.

Фото Тернопільської облдержадміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео