Тамара Коблик

На Тернопільщині є 88 вакансій для людей з інвалідністю

Роботодавці, які працевлаштують осіб цієї категорії, - можуть отримати компенсації

Особам з інвалідністю у місцевих підрозділах Тернопільського обласного центру зайнятості сприяють у підборі підходящої роботи відповідно до їх професійних навичок і знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації, побажань людини; організовують професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації; залучають до посильної тимчасової зайнятості, навчають техніці пошуку роботи та самопрезентації, сприяють у започаткуванні власної справи.

За оперативними даними (з 1 січня по 25 жовтня цього року) послугами служби зайнятості Тернопілля скористались майже 800 осіб з інвалідністю (серед них 21 учасник бойових дій, 4 ВПО), з них 733 - мали статус безробітного; 167 – працевлаштовано, 51 - проходив професійне навчання; 6 осіб - брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру; 6 – отримали ваучери на оплату навчання.

Зараз для 172-х безробітних згаданої категорії продовжується добір відповідних місць праці. Більшість з них мають досвід роботи за професіями продавець та оператор котельні.

Читайте також: На Тернопільщині пропонують роботу із зарплатою у 50 тисяч гривень

Роботодавці області пропонують вакансії для 88 осіб з інвалідністю. Найбільше потрібні водії (23 вакансії) – із зарплатою до 20 тис. грн та слюсарі з ремонту колісних транс засобів – зарплата до 25 тис. грн на місяць.

До слова, роботодавці можуть отримати компенсацію фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю I та II групи (постанова КМУ від 22 серпня 2023 р. № 893).

Граничний розмір компенсації:

  • 100,5 тис. грн - якщо працевлаштована особа з інвалідністю І групи,
  • 67 тис. грн - за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю ІІ групи.

Роботодавець може отримати 50% витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної з/п, за працевлаштування безробітних осіб з інвалідністю, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад 1 місяць. Термін працевлаштування такого безробітного – понад 1 рік. Термін виплат – 6 місяців упродовж 1 року.

Також є ряд компенсацій роботодавцям за працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних:

  • учасників бойових дій;
  • громадян, яким до настання права на пенсію за віком залишилось менше 5 років;
  • віком до 25 років;
  • віком до 35 років на перше робоче місце;
  • звільнених зі строкової військової служби – на перше робоче місце;
  • які перебувають на обліку в центрі зайнятості більше 1 місяця і мають право на додаткові гарантії у працевлаштуванні;
  • які перебувають на обліку в центрі зайнятості більше 6 місяців;
  • на нові робочі місця;
  • внутрішньо переміщених осіб.

Є компенсації роботодавцям за працевлаштування осіб з інвалідністю (не з числа безробітних): на нові робочі місця (у разі виплати зарплати не менше 3-х розмірів мін з/п впродовж 12 попередніх місяців (чинна з 01.01.2024); з категорії ВПО.

За детальнішою інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil або за тел. «гарячої лінії» - 0635765756.

Читайте також: Роботодавці Тернопільщини можуть отримати компенсації: які умови (відео)

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео