Тамара Коблик

В одному із районів на Тернопільщині виявили дифтерію

Триває комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі захворювання

У Чортківському районі офіційно підтверджено діагноз дифтерії. З цього приводу 5 квітня відбулося позачергове засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Чортківській районній військовій адміністрації.

Станом на 17 годину  5 квітня хворий знаходиться в стаціонарі інфекційного відділення Чортківської міської лікарні, йому надано усі необхідні ліки та зроблено потрібні аналізи. Стан стабільний, - повідомляють на сторінці Чортківської районної адміністрації.

Працівниками Чортківського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводиться комплекс протиепідемічних заходів у вогнищі захворювання.

Нагадаємо, найкращий спосіб уберегтись від дифтерії - систематична вакцинація. Медики просять не забувати про щеплення дітей.

Довідка

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.

Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Захворювання на дифтерію може мати такі прояви:

  • біль у горлі;
  • підвищена температура, лихоманка;
  • набряк слизової оболонки ротоглотки;
  • наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;
  • набряк шиї;
  • збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео