Тамара Коблик

На Тернопільщині початок квітня цього року став найтеплішим за всю історію спостережень

Середня декадна температура повітря становила +14-15°, що на 7-8° вище норми

Початок квітня на Тернопільщині відзначився високим температурним режимом. Було тепло, сонячно та сухо. Температурні показники відповідали середині травня. Впродовж декади фіксувались історичні максимуми температур повітря. Про це розповіли у пресслужбі Тернопільського обласного центру з гідрометеорології.

За даними усіх метеостанцій нашої області перша декада квітня 2024 року виявилась найтеплішою за всю історію спостережень з 1946 року, - кажуть метеорологи.

Середня декадна температура повітря становила +14-15°, що на 7-8° вище норми. Максимальна температура повітря підвищувалась до +26-27° і виявилася найвищою за весь період метеорологічних спостережень за першу декаду квітня. Мінімальна температура повітря та поверхня ґрунту охолоджувались до +2-6°.

Незначні опади відмічались впродовж 4 днів. Їх кількість по області становила від 14 до 75% декадної норми.

Погодні умови впродовж декади були цілком сприятливі для проведення сільськогосподарських робіт.  Швидке накопичення ефективного тепла прискорило ріст та розвиток озимих культур та плодових дерев.

Господарства області проводили сівбу ярини, зернобобових, картоплі та овочевих культур.

За попередніми підрахунками 29 березня (середня багаторічна дата 22-24.04) по всій території області відбувся стійкий перехід середньодобових температур повітря через +10℃ у бік підвищення, що свідчить про початок активної вегетації сільськогосподарських культур.

Запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному та метровому шарах ґрунту на всіх площах були оптимальними, лише в південних районах – достатніми. Така кількість ґрунтової вологи була здатна забезпечувати нормальний розвиток посівів всіх сільськогосподарських культур.

У вишні в кінці декади розпочалось цвітіння, що на 2 тижні раніше середніх багаторічних дат.

Нагадаємо, на Тернопільщину суне циклон зі Скандинавії: буде похолодання.

Фото Павла Древницького

Вибір читачів за тиждень

Відео