Ростислав Фук

На Тернопільщині поширюється вірус «червоних щік» серед дітей: що кажуть медики

Раніше парвовірус  зустрічався у нашому регіоні доволі рідко, тому раптова його поява стривожила батьків

На теренах інформаційного простору Тернополя зʼявилась інформація про епідемію вірусу «червоних щік» серед дітей – парвовірусу. Розʼяснення з приводу даного питання надає завідувачка амбулаторії № 4 Центру первинної медико-санітарної допомоги, лікарка-педіатр Людмила Мельничук. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Сімейна медицина Тернополя. 

За словами Людмили Мельничук, станом на 26 квітня медики відмічають невелике загострення даного вірусу. 

Проте, це є нормальним процесом, коли під час зниження температури або різких змін погодних умов загострюються деякі види хвороб. Епідемії, як такої, наразі немає, – наголошує лікарка. 

Раніше парвовірус  зустрічався у нашому регіоні доволі рідко, тому раптова його поява стривожила батьків. Характерним симптомом даного захворювання є особливий тип еритемних висипань, який створює ефект червоних щік. Через 3-4 дні висип може переходити на тіло й кінцівки. Перебіг захворювання є індивідуальним у кожної дитини. У когось висип може поширитись по всьому тілу у формі павутини, а в інших дітей може проявлятись у вигляді червоних «рукавичок» або «шкарпеток».

Це є звичайний вірус, який проявляється застудними симптомами, а також висипанням. Якщо у дитини здоровий організм та сильний імунітет, то хвороба минає сама по собі протягом двох тижнів. Через специфічний характер висипу, батьки плутають дане захворювання з алергічною реакцією, тому рекомендуємо звертатись до свого педіатра, який зможе диференціювати причину червоних щік та призначить належне лікування, – зазначає Людмила Мельничук.

Лікарка нагадує батькам, не займатися самолікуванням, а при появі будь-яких симптомів недуги у дітей звертатись до медиків.

Як повідомила Терену головна санітарна лікарка Тернопільщини, генеральна директорка обласного Центру контролю і профілактики хвороб Оксана Чайчук, лабораторно підтверджених випадків парвовірусу на Тернопільщині наразі не фіксували. 

Жодного звернення до нас не надходило, жодних матеріалів на дослідження також, – зазначила вона. 

До слова, жодної інформації про парвовірус немає і на ресурсах Міністерства охорони здоров'я та Національної служби здоров'я. 

Парвовірус В19 – заразна хвороба, яку можна підхопити повітряно-крапельним шляхом. Він дуже стійкий: витримує і заморожування, і температуру до +60 градусів. Антисептик не допоможе від нього вберегтися: парвовірус не боїться спирту. Інкубаційний період – 14-20 днів. Спалахи парвовірусу відбуваються найчастіше взимку та навесні. Діагностувати парвовірус можливо саме завдяки особливостям висипань.

Після цієї інфекції лишається імунітет якщо не пожиттєвий, то точно на дуже тривалий час. Жодного специфічного лікування немає – лише симптоматичне. Профілактики хвороби також нема: вакцини від неї немає,розповів Главкому доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб Національного університету України ім. О. О. Богомольця, заслужений лікар України Сергій Крамарьов.

За словами Крамарьова, прямої залежності між ризиком ускладнень і віком хворого немає – важливий сам стан здоров’я людини. Як правило, рясний висип буває саме у дітей, тоді як у дорослих цей симптом виражений або помірно, або взагалі відсутній. Зате саме дорослі часто страждають від суглобових та м’язових болей, особливо у зоні кисті, зап’ястя, коліна. Такий артрит може тривати аж до декількох місяців, але поступово сам минає. Найпоширеніше ускладнення парвовірусу – анемія.

Фото Wikipedia

Вибір читачів за тиждень

Відео