Ростислав Фук

На Тернопільщині представили фільм про зв'язкову УПА, яка пережила 15 років каторги у Сибіру (фото, відео)

Ванда Горчинська із псевдо «Домовина», про яку знятий фільм, живе у Копичинцях. Жінці 97 років

Кінострічку «Домовина» про зв’язкову УПА Ванду Горчинську представили у Копичинецькому Центрі культури і дозвілля 1 травня. Про це повідомили на сторінці міської ради Копичинців.

Над створенням фільму понад рік працювала команда ГО DELIRIUM. Брали інтерв’ю, вибирали потрібну інформацію, прописували сценарій, шукали та шили костюми, домовлялись про локації для зйомок, монтували години відзнятого матеріалу…

Це фільм про справжню боротьбу та жагу до вільної України, що жевріла у серці, у підпіллі й у далекому Сибіру. Це фільм про боротьбу і незламний дух. Це фільм про людей і для людей. Ми мріяли про прем’єру даного фільму ще у лютому, але життя внесло свої корективи, ми не знали, як діяти далі. Але сьогодні, як ніколи важливо говорити про усю жорстокість та трагедію червоного терору.

йдеться в повідомленні організації. 

Під час показу стрічки зібрали 7 тис. 737 гривень, які передадуть на потреби військовослужбовців Збройних Сил України.

Ванда Горчинська народилася 5 липня 1924 року в Копичинцях Чортківського району. У 18 років стала членкинею ОУН, мала псевдо «Домовина». Після невдалого замаху на офіцера НКВС перейшла у підпілля. Працювала зв'язковою, друкаркою, медсестрою. У 1946 році була заарештована та засуджена до 15 років каторги. Кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ступеня з 2018 року.

Фото: tvoemisto.tv, DELIRIUM

Вибір читачів за тиждень

Відео