Тамара Коблик

На Тернопільщині у 23 селах запроваджують карантин через сказ

Також в одній з громад зафіксували випадок лептоспірозу

У Тернопільській області вкотре зафіксували численні випадки сказу у домашніх тварин - котів та собак. Відтак, відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чортківській РВА. Про це повідомили на сторінці відомства у фейсбуці.

На порядку денному члени комісії розглянули наступні питання - запровадження карантинних обмежень щодо захворювання кота на сказ в с. Самолусківці Чортківського району та населених пунктах загрозливої зони: сіл Личківці, Трибухівці, Городниця Гусятинської територіальної громади. Запровадження карантинних обмежень щодо захворювання кота на сказ в господарстві сім’ї, яка проживає в с. Соколів Чортківського району та населених пунктах загрозливої зони: сіл Русилів, Скоморохи Золотопотіцької територіальної громади. Запровадження карантинних обмежень щодо захворювання собаки на сказ в м. Копичинці Чортківського району та населених пунктах загрозливої зони: сіл Котівка, Емелівка, Теклівка, Чагарі Копичинецької територіальної громади, - йдеться у повідомленні Чортківської РДА. 

Також через сказ домашнього кота, карантинні обмеження запровадили у селі Пробіжна Чортківського району та населених пунктах загрозливої зони: сіл Жабинці, Коцюбинчики Васильковецької територіальної громади, Гадинківці, Товстеньке, Колиндяни,Великі Чорнокінці, Малі Чорнокінці Колиндянської територіальної громади, Швайківці, Шманьківці Заводської територіальної громади, Пастуше Чортківської територіальної громади.

На комісії запропонував прийняти всі необхідні заходи щодо ліквідації вогнища сказу відповідно у вищевказаних населених громадах.

За підсумками засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії були прийняті відповідні рішення для невідкладного виконання.

Також заплановано проведення вимушеної безоплатної дератизації Чортківською районною державною лікарнею ветеринарної медицини у зв’язку з випадком захворювання людини на лептоспіроз в селі Городок Заліщицької територіальної громади загальною площею 76 га.

До слова, сказ - це інфекційна хвороба з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури, частіше хворіють дикі тварини - вовки, лисиці, єноти, борсуки, ведмеді, білки та інші.

Від них при укусі заражаються домашні тварини і люди.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео