Анастасія Кисіль

На Тернопільщині влада перевірятиме автозаправки, які завищують ціни на пальне

В області працюватиме 19 моніторингових груп. Вже розпочали три позапланових перевірки, в яких задіяні представники податкової служби

Ситуацію щодо пального та його вартості на автозаправних станціях області тепер контролюватимуть. Про це повідомив голова Тернопільської військової адміністрації Володимир Труш.

За його словами, щоденно резерви палива та його ціни на АЗС області визначають 19 моніторингових груп.

Розпочали три позапланові перевірки щодо застосування державних регульованих цін. До роботи залучені представники податкової служби та управління стратегічних розслідувань, - повідомляє Володимир Труш.

Як писав “Терен” раніше, Кабінет міністрів підвищив граничну ціну на бензин та зменшив на дизельне паливо. Так, з урахуванням граничних торгових націнок, максимальна ціна на «звичайний» бензин для його продажів через мережу АЗС не повинна перевищувати 39,86 грн за літр, на «звичайне» дизпаливо – не вище 42,31 гривень. Однак вже 17 травня в уряді вирішили не регулювати вартість пального. Про це повідомила міністерка економіки Юлія Свириденко, пише Економічна правда. В уряді очікують, що граничні ціни на дизпаливо будуть не вищими за 58 грн, на бензин — не вищими за 52 грн. Якщо оператори ринку будуть зловживати становищем, проти них запроваджуватимуть санкції.

Днями на деяких АЗС Тернопільщини суттєво підвищили ціни. У соцмережах опублікували фото цін на автозаправці при в'їзді у Монастириська. Дизпаливо тут продавали по 68 грн, бензин - по 65 грн.  Цю інформацію, як повідомив Володимир Труш, вже перевіряє Головне управління Державної податкової служби у Тернопільській області.

Загалом ситуація з пальним у Тернопільській області залишається складною. 

Стан з пальним на ринку в області та в Україні не змінився. Але уряд прийняв рішення про зниження ставки ПДВ до 7% та скасувати акциз на ввезення імпортного пального. Хочу зазначити, що бензовози, які перевозять паливно-мастильні матеріали, не стоять в черзі на кордоні. Поляки з розумінням ставляться до нашої ситуації, - каже Володимир Труш.

Також, влада області вкотре просить водіїв, які мають власні автомобілі, економити пальне, адже для армії воно зараз необхідніше.  

Приватні машини можуть постояти. Але коли стоятиме танк, ми точно не виграємо цю війну, - звертається до жителів області Володимир Труш. 

Нагадаємо, дефіцит пального на Тернопільщині спостерігається від початку травня. На автозаправках можна побачити великі черги, бензин продають в обмеженій кількості, ціни зросли. Причина таких труднощів зумовлена руйнуваннями частини об’єктів інфраструктури внаслідок ворожих ракетних ударів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео