Ростислав Фук

На Тернопільщині ялинки взяли під посилену охорону

Цього року штрафи за незаконну вирубку суттєво зросли. Крім того, передбачено і кримінальну відповідальність

ялинка

У час наближення Новорічних та Різдвяних свят особливо актуальною для природоохоронців є охорона хвойних насаджень від самовільних рубок. Саме тому, в цей час вживаються посилені заходи з запобігання порушень при заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Про це повідомили на сторінці Державної екологічної інспекції у Тернопільській області.

З цією метою на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 21 листопада №945 «Про посилення заходів щодо запобігання здійснення правопорушень під час періоду заготівлі дерев хвойних порід в передноворічний період», спільно з лісокористувачами та органами національної поліції із залученням представників громадських організацій, розроблено комплексний план заходів щодо забезпечення охорони хвойних насаджень від незаконних порубок у передноворічні та новорічні дні, яким також передбачено порядок заготівлі новорічних ялинок, їх маркування та умови реалізації.

У цьому році інспекція наголошує, що штрафи за незаконну рубку хвойних насаджень суттєво зросли. Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 510 до 1 020 гривень; на посадовців - від 2 550 до 5 100 гривень.

Також, за самовільну порубку хвойних насаджень розраховується шкода, заподіяна лісу, яка відповідно становить діаметром пня дерева:

  • до 10 см – 599,76 грн
  • 10,1 – 18 см – 2713,2 грн

За незаконну порубку дерев в межах населених пунктів адміністративна відповідальність передбачена статтею 153 КУпАП на суми штрафів на громадян до 510 грн, на посадових осіб - до 850 грн. Відповідно сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне самовільно видалене хвойне насадження, в залежності від діаметра дерева у корі біля шийки кореня, буде наступною - в межах населених пунктів за дерево діаметром пня:

  • до 6 см – 800 грн.
  • від 6,1 – 10 см – 1152 грн.
  • від 10,1 до 14 см – 1500 грн.

Також інформують про те, що за незаконну рубку дерев, а саме хвойних насаджень в межах територій природно-заповідного фонду, розрахунки розміру завданої шкоди суттєво зросли - за незаконну порубку хвойного дерева до 10 см доведеться сплатити 2497 грн. Крім того, передбачено і кримінальну відповідальність.

Отже, якщо ви залишаєтесь прихильником «живого» новорічного декору, візьміть до уваги, що незабаром новорічні дерева будуть реалізовуватися за ціною, яка є нижчою, ніж штрафні санкції, - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Нагадаємо, цього року на Театральному майдані у Тернополі не буде новорічної ялинки. Місто відмовилося від головного символу зимових свят через війну в Україні. На Театральному майдані працюватиме Резиденція святого Миколая, а також буде влаштована Різдвяна шопка.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео