Тамара Коблик

На Тернопільщині зафіксували випадок захворювання на сказ

З метою запобігання виникнення випадків сказу серед домашніх улюбленців власники тварин зобов'язані дотримуватися ветеринарно-санітарних норм та правил. Не зволікайте, самостійно приводьте своїх собак та кішок на вакцинацію

Днями відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чортківській районній військовій адміністрації з питання запровадження карантинних обмежень щодо захворювання собаки на сказ в господарстві жительки с. Трубчин Чортківського (колишнього Борщівського) району та населених пунктах загрозливої зони с.Білівці, с.Вигода, с.Боришківці Вигодівського старостинського округу №1 та с.Дзвенигород, с.Михайлівка, с.Урожайне, с.Латківці Урожайнівського старостинського округу №8 Мельнице-Подільської територіальної громади.

Про це повідомили у пресслужбі Більче-Золотецької громади.

Експерти на місці події у селі Трубчин провели необхідні заходи та направили на дослідження пат матеріал у Тернопільську лабораторію. За результатами дослідження встановлено захворювання на сказ.

Відтак, при розслідуванні встановлено одну контактну особу із хворим на сказ собакою, яка на час проведення розслідування проходить курс антирабічних щеплень.

Комісією прийнято план заходів з ліквідації випадку сказу.

Довідково:

Сказ - це інфекційна хвороба з переважним ураженням центральної нервової системи, що супроводжується судомами, спазмами глоткової і дихальної мускулатури, частіше хворіють дикі тварини - вовки, лисиці, єноти, борсуки, ведмеді, білки та інші. Від них при укусі заражаються домашні тварини і люди.

Збудник сказу - специфічний вірус, що міститься в слині хворої тварини. При укусі разом зі слиною вірус потрапляє в рану. Дуже небезпечне потрапляння слини хворої тварини на слизові оболонки очей, рота, носа, а також на шкіру, де можуть бути невидимі простим оком ушкодження.

Серед людей захворювання на сказ поширюють зазвичай домашні тварини. Захворювання на сказ для людини при несвоєчасному зверненні до лікаря може привести до летального випадку. Особливу небезпеку становлять бродячі собаки і кішки. Домашні тварини можуть заражатися одна від одної і від диких тварин.

Зауважимо, що за останні роки найчастішим джерелом поширення хвороби стали лисиці.

З метою запобігання виникнення випадків сказу серед домашніх улюбленців власники тварин зобов'язані дотримуватися ветеринарно-санітарних норм та правил (стаття 25 Обов’язки утримувачів тварин щодо захисту здоров’я тварин ЗУ «Про ветеринарну медицину»).

Не зволікайте, самостійно приводьте своїх собак та кішок на вакцинацію.

Бережіть себе і своїх улюбленців!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео