Олена Чепіль

На Тернопільщині збирають кошти на реставрацію давнього костелу (фото)

Радянська влада використовувала костел як склад, а в захристії зберігали хімікати, що завдало значної руйнації. Зараз парафіяни хочуть відновити давню святиню, яка розвалюється на очах

Реставрацію костелу святого Архангела Михаїла почали у селі Чабарівка Чортківської громади на Тернопільщині. Проте коштів, щоб завершити роботи, парафіянам не вистачає. Відтак вони просять допомоги у всіх небайдужих, щоб зберегти архітектурну спадщину. 

Мурований філіальний храм збудовано ще у 1935 році. Саме цей рік зазначений на підлозі костелу. Після другої світової війни радянська влада закрила храм та використовувала його як колгоспний склад, а в захристії тримали хімікати, що посприяло знищенню костелу. 

З 1946 року розпочалися сильні репресії віруючих, були розстріли, останки закатованих знаходили в підземеллях храмів. Мабуть, так само було і в Чабарівці. Через хімію, яка довгий час перебувала у храмі, значно зруйнувалися стіни та захристія. Тому костел почав поступово валитися, - розповідає священик римо-католицької парафії у с. Чабарівка Михайло Багінський. 

У 2000-х роках жителі Чабарівки взялися за відродження святині, яка стояла занедбана 55 років. 15 серпня 2000 року в день Внебовзяття Пречистої Діви Марії костел освятили. До цієї події віряни відремонтували прогнилу центральну частину даху, який протікав. А всередині храму побілили стіни. 

Однак костел потребує реставрації, адже в такому стані зберегти його важко. Зараз половина вівтарного даху в аварійному стані. Через протікання води всередину споруди руйнується цегляна кладка та штукатурка. У критичному стані й вежа храму. 

Найбільше тут потрібно відновити дах та вежу. Після цього рятувати сам храм. Йде сильна руйнація будівлі, половина храму просідає, всюди є тріщини. Плануємо відкопувати фундамент та заливати бетонну подушку-підпору. Тоді хочемо відбудувати захристію, щоб зберегти її автентичність, — ділиться реставраційними планами священник.

12 вересня парафіяни вирішили невідкладно розпочати ремонт і шукати кошти. Наразі роботи проводять силами жителів Чабарівки та завдяки пожертвам небайдужих.

Вже зараз встановлюємо риштування і розпочинаємо ремонт даху. Потрібно повністю робити новий, проте такої можливості в нас немає. Тому поки замінимо те, що згнило повністю. Надіємося, що зможемо зробити цей дах і зберегти від руйнації вівтарну частину храму. Якби були кошти, потрібно зробити нову вежу. Хотілося б замінити гнилі балки, залати вежу бляхою, обробити від іржі та пофарбувати, - каже отець Михайло Багінський.

Щоб відновити всі проблемні ділянки костелу, потрібна чимала сума грошей. Тому римо-католицька парафія у Чабарівці просить всіх небайдужих долучитися до збору коштів та допомогти відновити давню архітектурну пам’ятку. 

Рахунок для благодійних пожертв на реставрацію костелу: 4149 6293 4300 4008

Фото з фейсбук-сторінки Гусятинського краєзнавчого музею та Парафії Святого Архангела Михаїла

Вибір читачів за тиждень

Відео