Ростислав Фук

На Тернопільщині жінка і дитина проходять щеплення через укус кота зі сказом (відео)

Це був домашній кіт, з яким дитина гралася, тому медики особливо наголошують на вакцинації домашніх тварин

37041280888537

Домашній кіт покусав 8-рiчну дитину та 52-річну жінку на Кременеччині. Через день твaринa пoмерлa. Фахівці Тернoпiльськoї регіональної лабораторії держпродспоживслужби виявили у кoта скaз. Про це повідомила  головна державна санітарна лікарка області Оксана Чайчук, пише Суспільне.

Це є власний котик, з яким дитина гралася і він наніс подряпини й укуси в області голови і кистей рук. Котик вибіг на вулицю, напав на сусідську собаку, власниця собаки розбороняла і цей кіт наніс укуси ще й сусідці. Ці двоє людей приймають профілактичні щеплення, – каже Оксана Чайчук.

За її словами, минулого року профілактичні щеплення отримали 355 людей.

Ще 79 осіб перейшло на цей рік і продовжують отримувати ці профілактичні щеплення. Для порівняння, одна вакцина коштує близько 700 гривень, якщо помножити на 355 і ще 79, які щепляться, а отримують вони 5 щеплень, то буде 2170 доз вакцини. Це виходить півтора мільйона гривень., – розповідає Чайчук.

Кількість нещеплених домашніх тварин, які захворіли на сказ, з кожним роком зростає. Здебільшого сказ виявляють у домашніх тварин, які не мають щеплення від цього захворювання.

У 2023 році захворюваність тварин склала 52 випадки в Тернопільській області. У 2022 році було зареєстровано 30 випадків. Ріст ми бачимо в 1,7 раза. Не менш серйозна ситуація спостерігається і в 2024 році. Так, станом на сьогодні, сказ у тварин виявлено в 10 випадках. Це 1 лисиця, 3 собаки, 6 котів, – каже лікарка.

За словами начальника Кременецького райуправління Держпродспоживслужби Петра Слободюка, вже з початку цього року в районі зафіксували 4 випадки захворювання домашніх тварин на сказ. Це 2 собаки та 2 коти на території Кременецької, Вишнівецької, Шумської та Борсуківської громад.

Читайте також: У Тернополі кіт врятував господарів від вибуху, зачепивши розтяжку з гранатою

Фото з відкритих джерел, відео Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео