Тамара Коблик

На Тернопільщині жінка отруїлася грибами

Будьте уважні: навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників

білі гриби2

2 жовтня о 12:15 в Теребовлянську міську лікарню з діагнозом «Харчове отруєння грибами» госпіталізували 30-річну жительку с. Іванівка Теребовлянської територіальної громади Тернопільського району. Про це повідомили на сторінці Державної служби з надзвичайних ситуацій у фейсбуці.

Попри заборону відвідувати ліси, в Україні реєструються випадки отруєнь дикорослими грибами. За 7 місяців 2022 року зареєстрували 12 осередків отруєння, унаслідок яких постраждало 19 людей, з них 1 дитина. Летальних випадків, на щастя, не було. Які симптоми і перша допомога при отруєні грибами, читайте ТУТ.

Небезпечною є не лише бліда поганка. Ще чимало інших грибів можуть викликати важке отруєння і навіть смерть. Тож потрібно бути добре обізнаними перш, ніж відправлятися на “тихе полювання”, а тим більше - споживати гриби.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду, - кажуть рятувальники.
 
Основні причини отруєнь: вживання отруйних грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
 
Фото з відкритих джерел
 

Вибір читачів за тиждень

Відео