Анастасія Кисіль

На Тернопільщині знайшли фрагмент кубка, який зображали на натюрмортах чотири століття тому 

Кубок знайшли біля корчми, яку чотири століття тому спалили татари. Її виявили під час археологічних розкопок у Залізцях влітку цього року 

Фрагмент скляного кубка ХVІІ ст. знайшли під час розкопок у селищі Залізці Тернопільського району. Він ідентичний до кубків зображених на картинах нідерландського художника Яна Девідса де Хема. Про це повідомили на фейсбук-сторінці Залозецького краєзнавчого музею.

Із недавніх археологічних досліджень в Залізцях, серед сотні і тисячі фрагментів кераміки та скла, є маленькі фрагменти предметів, але з великою і цікавою історією. Для прикладу - фрагмент імпортного скляного кубка із наліпним медальйоном з рельєфними капельками. Скло гарної якості і відрізняється від місцевого зеленкувато-гутного. У пошуках аналогій знаходимо зображення цілих кубків із ідентичними медальйонами у європейському живописі ХVІІ ст. Зокрема на картинах із вишуканими натюрмортами нідерландського художника Яна Девідса де Хема, - йдеться в дописі. 

Картина нідерландського художника Яна Девідса де Хема

Картини датовані 1630-40 рр., що співпадає із хронологією культурного шару в якому була виявлена знахідка. Її знайшли неподалік першого горизонту корчми ХVІІ ст., яку археологи досліджували у червні-серпні цього року. Що це була корчма, свідчить знайдена велика кількість монет, чимало посуду, чарки, кубки, кухлі.

Ян Девідс де Хем

Фото з фейсбук-сторінки Залозецького краєзнавчого музею

Вибір читачів за тиждень

Відео