Оксана Бучко

На Тернопільщині адвокати безоплатної допомоги співпрацюють з прокуратурою

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

 Особливого захисту прав потребують неповнолітні, які стали учасниками кримінального процесу. Сьогодні в Тернопільській області функціонує Програма «Проект відновного правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» та ініціюється запровадження проекту «Bernahus» як моделі реагування на факти насильства щодо дітей та надання послуг дітям-жертвам та свідкам насильства. Ці проекти впроваджують спільно з представниками центрів з надання безоплатної правової допомоги (БПД). 

Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» наразі працює в кожній області України та застосовується за чотирьох умов:

-наявність потерпілої сторони (фізичної або юридичної особи);

-якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої важкості;

-визнання неповнолітнім факту вчинення злочину;

- згода на участь у програмі і неповнолітнього, і потерпілого.

Посередниками у цьому процесі виступають адвокати-медіатори, які співпрацюють з системою БПД. Вони сприяють сторонам у примиренні та допомагають з’ясувати, якого саме відшкодування потребують сторони. Проте, медіація - це лише частина програми відновного правосуддя. Кожен неповнолітній правопорушник проходить індивідуальну програму ресоціалізації. Заходи визначаються з урахуванням його особистості. Це можуть бути заняття з психологами, відвідування гуртків, спортивних секцій, участь у волонтерських проектах тощо.

-Станом на сьогодні в області є 4 кримінальних правопорушення, у яких застосована медіація, з них три знаходяться на стадії судового розгляду, після проведеної медіації, а одну дитину суд уже звільнив від відбування покарання. Враховуючи роботу медіатора і висновки психологів та інших учасників проекту суд ухвалив, що ця дитина не потребує застосуваня кримінального покарання та обмежився заходами виховного характеру, - зазначила директор Регіонального центру Ірина Хондогій.

Пілотний проект довів, що до дітей, які оступилися та вчинили правопорушення, мають застосовуватися виховні та реабілітаційні, а не каральні заходи. Необхідно допомогти дітям повернутися у суспільство. Це і є головним завданням відновного правосуддя.

Не завжди неповнолітні в кримінальному провадженні зі сторони обвинувачення, значно частіше діти є потерпілими або свідками злочинів. Для захисту прав таких осіб обласна прокуратура ініціювала запровадження моделі «Barnahus», до якої запросили долучитись і систему безоплатної правової допомоги.

«Barnahus» це міжвідомча модель реагування на факти насильства щодо дітей та надання послуг дітям-жертвам та свідкам насильства. Суть полягає в тому, щоб уникнути повторних допитів неповнолітніх різними державними органами.

-Особливо ефективний в рамках цієї ініціативи є допит дитини. Питання неповнолітньому озвучує посередник (як правило дитячий психолог), отримуючи їх від правоохоронців дистанційно. Міжвідомча команда, яка проводить допит (прокурор, слідчий, дізнавач, суддя, захисник) повинна мати можливість спостерігати за дитиною в ході процесуальної дії з іншої кімнати. Допит записується, щоб уникнути повторного психологічного травмування дитини. Проект сприятиме впровадженню міжнародних стандартів захисту прав і свобод дітей, - говорить перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександр Божко.

Створюється служба, до якої входять дитячий психолог, психіатр, педіатр та соціальний працівник. Заклад окрім основної ролі також надає підтримку та допомогу неповнолітнім жертвам та свідкам насильства, в тому числі медичний огляд та лікування.

-Звісно, діти є специфічною категорією осіб, до яких потрібно знайти підхід. Вони можуть закриватись в собі через залякування і страх, через власні емоції, або з будь-яких інших причин. Тому для ефективної роботи з ними, а ще важливіше аби не нашкодити, потрібно мати досвід та відповідні навички. Ми особливо ретельно підходимо до залучення захисників неповнолітнім, адже розуміємо ступінь відповідальності, яка постає перед адвокатом, -підсумувала Ірина Хондогій.

Фото системи БПД

Вибір читачів за тиждень

Відео