Орест Сарматський

На Тернопільщині дізналися, як можна уникнути шахрайських схем під час продажу права на земельну ділянку

1101 (Copy)

Аби уникнути шахрайських схем з продажу переважного права на с/г земельні ділянки парламенту пропонують закріпити його реалізацію лише через аукціон. 

З такою ініціативою виступив представник Тернопільщини у Верховній Раді України, народний депутат («За майбутнє»), секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський у рамках поданих ним правок до повторного другого читання законопроекту №2194 про удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин.

Про це повідомляє Агрополіт.

- Для того, щоби збільшити гарантії при використанні переважного права на купівлю землі сільськогосподарського призначення та уникнути можливих шахрайських готівкових схем (в т.ч. легалізації коштів сумнівного походження), я вніс пропозицію до повторного другого читання розгляду законопроекту 2194. Її суть полягає в тому, щоби право продажу земельної ділянки (якщо сторони: той, хто продає і той хто купує і має переважне право на неї, не дійшли згоди) реалізовувалося виключно на аукціоні, - пояснює основу поданої поправки Іван Чайківський.

Він також озвучив своє бачення розвитку земельного ринку надалі.

- Ми говоримо про те, що вводимо цивілізований ринок землі. Ринкові взаємовідносини – це стандартні взаємовідносини попиту і пропозиції. Дійсно, на початках може бути сплеск цих показників за рахунок новизни процесу. Але ми розуміємо, що ціна попиту і ціна пропозиції рано чи пізно збалансуються. Я і пропоную цей баланс закріпити законодавчо і надати незалежний аукціонний майданчик для продажу землі сільськогосподарського призначення, яка є, в тому числі, паєм, за умови, що продавець і покупець, який має переважне право, не домовилися при прямому продажі, – пояснює народний депутат («За майбутнє»), секретар комітету  з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.

На його думку, це буде і справедливо, і вигідно як для однієї, так і для іншої сторони, що сформує прозору та ринкову ціну на цю земельну ділянку, яка продається.

Фото: Агрополіт 

Вибір читачів за тиждень

Відео