Віра Олександрович

На Тернопільщині для госпіталізації хворих на COVID-19 підтвердження ПЛР-тестом вже не обов’язкове 

Нарада

Підтвердження ПЛР-тестуванням для госпіталізації хворого на коронавірус уже не є обов’язковим. Тобто до лікарень на Тернопільщині таких інфікованих мають класти без затримок, лише за результатом експрес-тесту і висновком лікаря.

Про це повідомила під час наради із керівниками медичних установ краю начальниця обласного управління охорони здоров'я Ольга Ярмоленко, повідомили на сайті управління охорони здоров'я. 

Підтвердження ПЛР-тестуванням для госпіталізації хворого на коронавірус уже не є обов`язковим, – каже Ольга Ярмоленко. – Для надання відповідної медичної допомоги у медзакладах достатньо проведення швидкого тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 або тесту імуноферментного аналізу (ІФА) на COVID-19, а також поставленого діагнозу за клінічними ознаками.

Виявляється, у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) розширили перелік осіб, яким роблять тести на коронавірус, тобто оновили стандарт надання медичної допомоги у частині використання швидких тестів на визначення COVID-19. До нього додали і тестування методом експрес-діагностики, точніше – швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування. Нагадаємо, у такий спосіб тестують людей, які мають симптоми коронавірусної хвороби або будь-якого респіраторного захворювання.

– У разі отримання позитивного результату, він потребуватиме підтвердження ПЛР-тестом, – уточнюють медики. – Крім того, тести на антиген роблять усім контактним особам та пацієнтам перед госпіталізацією.

Медики наголосили: ПЛР-тест є найпопулярнішим способом підтвердити наявність інфекції. Для такої діагностики беруть мазок з носа і горла. Дослідження на антитіла (lgG, lgA чи lgM – прим.) використовують, аби дізнатися, чи перехворіла людина на СОVID-19 або оцінити імунну відповідь організму на перебіг хвороби. Для таких тестів використовують венозну кров. Згідно із рекомендаціями МОЗ, в Україні методом ПЛР безкоштовно тестують людей лише за направленням лікаря. Проте ПЛР-тест за власні кошти можна здати у будь-якій верифікованій МОЗ установі.

Чайковська
Чайковська

До речі, участь у цій важливій нараді також взяли: заступниця Ольга Ярмоленко - Лідія Чайковська, головний спеціаліст зі сімейної медицини управління охорони здоров'я ТОДА Марія Сельська, головний спеціаліст-терапевт управління охорони здоров'я ТОДА Лариса Матюк, головний державний санітарний лікар Тернопільщини, в. о. директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук, заступник гендиректора (головного лікаря) КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» ТОР Олександр Савчук, генеральні директори (головні лікарі) та директори комунальних некомерційних підприємств медичної сфери.

Довідка. Виявити коронавірусну інфекцію в організмі людини або імунітет до неї можна за допомогою чотирьох види тестів: - ПЛР-діагностика (метод полімеразної ланцюгової реакції); - ІФА-тести на антитіла; - експрес-тести на антитіла; - експрес-тести на антиген, які виявляють вірус за допомогою імунохроматографічного методу.

Фото з сайту 

Вибір читачів за тиждень

Відео