Віра Олександрович

На Тернопільщині доходи від спадщини чи дарування не приховують

Звіт

Понад 800 жителів Тернопільщини вже задекларували свої доходи за 2018 р. І це – більше, ніж було за відповідний період торік.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

Нагадаємо, із 1 січня 2019 року розпочалася деклараційна кампанія, яка триватиме до травня. Відтак жителі Тернопільщини, які у 2018 році отримували доходи, із яких не утримували податки, зобов’язані задекларувати їх.

- Упродовж першого місяця цього року 812 громадян уже подали податкові декларації про отримані доходи, - каже заступник начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Петро Якимчук. - Трохи більше половини із них, а це - 410 декларацій, подали особи, які були зобов’язані задекларувати свої доходи. Решта ж, 402 декларації, надійшли від тих, хто вирішив скористатися своїм правом на податкову знижку.

Загалом цьогоріч, за його словами, подали на 155 декларацій більше, ніж за аналогічний період 2018-го.

- Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань із податку на доходи фізичних осіб становить 1,5 млн грн, - додає фахівець. - Нарахували до сплати і 380 тис. грн військового збору.

Жителі Тернопілля переважно декларують доходи від спадщини чи дарування і від продажу нерухомого чи рухомого майна.

- Цьогоріч ми вже отримали, відповідно, 88 таких декларацій - на суму 12,6 млн грн і 81 декларацію - на 12,8 млн грн, - продовжує Петро Якимчук. – До того ж, 53 громадянина задекларували 2,7 млн грн доходів від здачі у найм майна, 37 осіб заявили про отримання 1,8 млн грн доходів від незалежної професійної діяльності.

Лідером серед районів, де декларанти активно виконують свій обов’язок, є Тернопіль. Містяни подали 140 декларацій на суму 40,7 млн грн. Їм уже визначили податкові зобов’язання: 670,4 тис. грн - податку на доходи фізосіб і 175,4 тис. грн - військового збору.

- На другому місці - Тернопільський район, де 46 осіб задекларували майже 3 млн грн отриманого доходу, а сплатити вони будуть зобов’язані 124,2 тис. грн податку і 32,9 тис. грн військового збору, - підсумовує фахівець.

До слова, активно декларують доходи також жителі Теребовлянщини (22 декларації - 889,6 тис. грн), Бучаччини (20 декларацій - 1,3 млн грн) та Лановеччини (20 декларацій - 847,6 тис. грн).

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео