На Тернопільщині незаконно реставрували витвори мистецтва (фото)

usrikony5

Цехи, в яких реставрували пам'ятки мистецтв, а також близько шістсот предметів сакрального мистецтва, серед яких понад 450 цінних ікон, датованих 17-19 століттями, виявили під час санкціонованих обшуків оперативники управління стратегічних розслідувань. Спецоперація з затримання підозрюваних проводилася спільно зі слідчими ГУНП в Тернопільській області, працівниками відділу розслідування особливо тяжких злочинів та бійцями спецпідрозділу КОРД під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

usrikony3
usrikony3

- На даний час нами проведено одночасно 14 обшуків на території Одеси, а також Хмельницького та Києва. Під час спецоперації ми вилучили понад 450 ікон. Трьох фігурантів затримали згідно статті 208 КПК України, - повідомив Андрій Рубель, начальник Департаменту стратегічних розслідувань НПУ.

1
1

За попередньою інформацією, до організованої групи з ознаками злочинної входило семеро осіб. Серед підозрюваних - двоє уродженців Молдови. Саме вони організували бізнес на антикваріаті. За словами Василя Джиджори, начальника УСР в області, у спільники вони взяли знавців сакрального мистецтва, фахівців з юриспруденції та людей, які допомагали у пошуках та збуті краденого.

- Підозрювані впродовж 2018-2020 років викрадали цінні ікони з церков та монастирів. Вони шукали в соцмережах та довідкових виданнях інформацію про ікони, писані в 17-19 століттях, їхали в храми, де зберігалися експонати, обстежували приміщення на предмет наявності камер відеоспостереження, оглядали замки та вікна. Після цього брали необхідні інструменти та йшли на злочин.

IMG_2784
IMG_2784

Жертвами злочинної групи стали храми Тернопільської, Вінницької, Одеської, Львівської та Чернігівської областей.

IMG_2794
IMG_2794

Викрадене фактично одразу переправляли поштою на Одесу. Уже після цього фахівці реставрували ікони та продавали колекціонерам. Серед клієнтів зловмисників - бізнесмени, високопосадовці та жителі країн Європи. Збували ікони через аукціони. Вартість предметів мистецтв коливалася від ста п'ятдесяти до трьохсот тисяч гривень.

- Слідче управління ГУНП в Тернопільській області проводить досудове розслідування за фактом викрадення ікон та хрестів з храмів на території Тернопільської області. В ході розслідування стало відомо, що до злочинів причетні два жителі Одеської області, - розповів начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. - Шість крадіжок з церков зареєстрували правоохоронці на території Тернопільської області. Серед викраденого - 15 дороговартісних ікон.

DSC02849
DSC02849

Свою останню крадіжку підозрювані вчинили в ніч з 29 на 30 квітня. З храму Архангела Михаїла, що в селі Михайлівка на Вінничині, вони винесли три ікони 1860 року - «Миколу Чудотворця», «Матері Божої» та «Серафим Саровський молиться на камені». Їх одразу через пошту надіслали на Одещину для реалізації.

Саме під час отримання останньої партії краденого, через 30 секунд після виходу з поштового відділення, підозрюваних затримали.

_MVS7638
_MVS7638

На сьогодні слідчі довели причетність групи до двадцяти фактів крадіжок. У ході спецоперації оперативники провели одночасно 14 обшуків на території Одеської, Хмельницької та Київської областей. Серед вилученого близько семиста предметів церковної атрибутики - це ікони, старовинні книги, цінні речі, а також 4 автомобілі, комп'ютерна техніка, мобільні термінали, радіостанції, записники, спецодяг та засоби для проникнення в приміщення. Серед іншого є і зброя та набої.

В будинку антиквара на Хмельниччині працівники поліції виявили та вилучили крадених ікон на суму майже два мільйони доларів. Наразі тривають слідчі дії. Підозрюваних перевіряють на причетність до схожих злочинів, вчинених на території п'яти областей.

_MVS7767
_MVS7767

Трьох учасників угруповання затримали згідно статті 208 КПК. Усім трьом оголосили підозру за статтею 185 частина 4 ККУ та обрали міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 1 млн 260 тис., 1 млн 200 та 1 млн 100 тисяч гривень. Триває слідство.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео