Віра Олександрович

На Тернопільщині обмежили роботу ЦНАПів і взяли під контроль якість води

Нарада

Серйозні обмежувальні заходи вводять на Тернопільщині. Причина – серйозна загроза поширення коронавірусу у нашому краї. Через це навіть прийняли рішення про здійснення лабораторного контролю якості води. 

Нагадаємо, епідемічну ситуацію, спричинену COVID-19, стан забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя населення і виконання відповідних заходів обговорили сьогодні, 16 березня. Зробили це під час засідання регіональної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій при Тернопільській обласній держадміністрації (ОДА). Цей захід відбувався під керівництвом Ігоря Сопеля та за участі представників структурних підрозділів адміністрації, об’єднаних громад і районних держадміністрацій, повідомили на сайті ОДА.

– Щоб не допустити поширення коронавірусної інфекції, в області напрацювали чіткий алгоритм дій, – нагадує Ігор Сопель. – Окрім того, вживаються усі необхідні профілактичні та обмежувальні заходи. Ми працюємо на випередження. 

Принагідно чиновник наголосив на важливості дотримання усіх рекомендацій медиків із протидії COVID-19 і запобігання поширенню цієї важкої інфекції. Начальник обласного управління охорони здоров’я Володимир Богайчук, у свою чергу, повідомив про роботу, що триває у нашому краї щодо протидії коронавірусу. До того ж, він наголосив на важливості взаємодії населення із сімейними лікарями.

– В області діє цілодобова гаряча лінія із питань коронавірусу, підкреслює медик. – Зателефонувавши за номером «103», можна дізнатися інформацію про отримання медичної допомоги у випадку виявлення симптомів, схожих на COVID-19.

Слово надали і в. о. директора обласного лабораторного центру Оксані Чайчук. Вона зазначила, що в області є тестові системи для виявлення хворих на штами грипу «А» та «В», а також – на коронавірусну інфекцію.

– На Тернопільщині не зафіксували хворих на COVID-19, уточнює вона. – Маємо можливість проводити тестування на наявність захворювання одразу ж, на місці. Якщо випадок інфікування коронавірусом підтвердиться, аналізи надсилатимуть до Києва, а звідти – до Лондона.

За підсумками засідання комісії, учасники прийняли рішення обмежити на території Тернопільщини роботу ЦНАПів і максимально перевести обслуговування населення в онлайн-режим. Також фахівці рекомендували обмежити роботу закладів громадського харчування і торгово-розважальних центрів. Не стосується це аптек, автомобільних заправних станцій (АЗС) і продуктових крамниць. Окрім того, медики порадили обмежити пересування населення, зокрема переглянути режим роботи громадського транспорту тощо. Вирішили посилити і лабораторний контроль якості води.

До слова, у Тернополі ринки, заклади харчування і сфери надання послуг закривають на невизначений термін.

Довідка. В Україні вже зафіксували 5 випадків захворювань на коронавірусну інфекцію, із яких 1 – летальний. Нагадаємо, COVID-19 вразив 110 країн світу, де налічують понад 173 тисячі хворих. 

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео