Євгенія Цебрій

«Достатньо кілька хвилин, щоб заразитися»: на Тернопільщині різке збільшення хворих на COVID-19 (відео)

Depositphotos_171148978_s-2019

Черговий спалах коронавірусу з епіцентром у західному регіоні розпочався в Україні. Так, за останню добу в Тернопільській області коронавірусну інфекцію лабораторно підтвердили у 1 тис. 145 людей, це вдвічі більше, ніж за попередню добу - тоді зафіксували 526 нових випадків. Загалом така кількість інфікованих є рекордною від початку цього року. 

Як повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров’я України, наразі на «помаранчевому» рівні епіднебезпеки знаходяться 7 областей України: Житомирська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Сумська, Тернопільська та Чернівецька області. 

З цього приводу у Тернопільській облдержадміністрації 20 січня провели засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ на НС), де прийняли рішення щодо посилення контролю за дотриманням протиепідемічних заходів в області. 

Як повідомив під час засідання в.о гендиректора Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб Юрій Дементьєв, на Тернопільщині захворюваність зросла у два рази в порівнянні з минулим тижнем та аналогічним періодом минулого року. Більше почали хворіти діти, медики, освітяни. На даний час в області продовжують хворіти 4 тис. 988 людей. Перевищення  захворюваності спостерігається у Байковецькій, Білецькій, Бучацькій, Гусятинській, Збаразькій, Копичинецькій, Нараївській, Теребовлянській, Тернопільській, Чортківській громадах.

- Підйом захворюваності був спрогнозований епідеміологами ще минулого року. На це вплинуло те, що були новорічні та різдвяні свята, і люди активно спілкувалися, їздили на відпочинок, в гості до родичів. От і маємо наслідки, - каже Юрій Дементьєв. - А також новий штам «Омікрон» надзвичайно контагіозний і є більша можливість зараження. На щастя, немає такої високої смертності. Поступово під час мутації вірус зменшує свою патогенність.

За деякими критеріями область станом на 19 січня потрапила в рівень «помаранчевої» зони. Ця інформація вже є на сайті МОЗ, хоча офіційно це ще не озвучено, оскільки таке рішення має прийняти державна комісія ТЕБ на НС.

272243180_1535212533508675_878652642913475953_n
272243180_1535212533508675_878652642913475953_n

- І ми дали пропозиції, що можемо зараз зробити, щоб з найменшими втратами вийти з цієї ситуації, - зазначає Юрій Дементьєв. - Але прекрасно розуміємо, що, можливо, темпи захворюваності ще будуть зростати. «Омікрон» настільки заразний, що, як кажуть дослідники, зараз достатньо просто знаходитися кілька хвилин біля хворого для того, щоб підхопити вірус. Тоді як раніше потрібно було близько 15 хвилин. Тому дуже важливо дотримуватись протиковідних заходів в громадському транспорті, закладах харчування.

Зважаючи на складну епідситуацію, в області в посиленому режимі працюватимуть рейдові групи, які перевірятимуть ковід-сертифікати та дотримання карантинних вимог у магазинах, ресторанах та інших закладах. 

- Щоденно на Тернопільщині працюватимуть 43 рейдових групи, у складі яких 94 працівники поліції, 15 працівників управління Держпродспоживслужби, санітарний лікар і представник органу місцевого самоврядування, - повідомив під час засідання комісії начальник Головного управління нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. - Для перевірки ковід-сертифікатів поліція забезпечена 105 пристроями, які обладнані відповідним програмним забезпеченням, тому на місці можна перевірити справжній сертифікат чи підроблений. В середньому за добу рейдові групи перевіряють понад 400 суб’єктів господарювання та майже 800 працівників таких суб’єктів. 

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео