Олеся Поліщук

На Тернопільщині спелеологи показали, що приховують лабіринти закритої для туристів печери (фоторепортаж)

198359092_2703865009904481_4072341016817635227_n

У селі Олексинці, що входить до складу Більче-Золотецької ОТГ, є печера «Мушкарова яма». Вона закрита для туристів, але спелеологи показали, що приховують її лабіринти.

Як розповіла редакції «Терену» голова цієї громади Галина Огородник, зараз у цій печері працюють київські спелеологи під керівництвом Ігоря Стефанишина, який родом із Чортківщини.

Вони й запросили її відвідати «Мушкарову яму».

- Від входу в печеру до розкопаних і просторих коридорів треба повзти метрів тридцять. Спелеологи зумисне не розчищають вхід, аби в печеру, яка наразі закрита для туристів, ніхто випадково не потрапив та не заблукав у її лабіринті, - каже Галина Огородник. - Я була вражена красою цієї печери. Вона унікальна тим, що має і цікаві ходи й рідкісні кристали, навіть підземні озерця.

За її словами, печера, де вона побувала вперше, надзвичайно цікава та інтригуюча.

- Ми у своїй громаді хочемо зробити ліцензію на цю печеру, створити комунальне підприємство, яке нею займатиметься. Бо ми все їдемо кудись, подорожуємо, не бачачи свого, тої краси, яка поруч з нами. Ми спішимо познайомитися з цікавими місцями світу, залишаючи незвіданими свої. Хочеться, аби про «Мушкарову яму» дізналося якомога більше людей і вона стала нашою туристичною родзинкою.

Галина Огородник каже, що подаватиме на найближчу сесію Тернопільської обласної ради заяву про готовність створити в Більче-Золотецькій громаді таке комунальне підприємство.

Нагадаємо, «Мушкарова яма» — гіпсова печера в Україні. Розташована на Борщівщині за 2 км на північ від печери «Вертеба» на пологому північно-східному схилі гори Мушкаров (307,8 м н. р. м.), за найменуванням якої печера і отримала свою назву.

Фото надала Галина Огородник

Вибір читачів за тиждень

Відео