Віра Олександрович

На Тернопільщині «трусять» тих, хто заборгував людям зарплату

Гроші

На Тернопільщині лише у вересні офіційно працевлаштували 7 817 людей. Окрім того, багатьом людям виплатили заборговану зарплату.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Контроль за додержанням суб’єктами господарювання чинного законодавства про оплату праці – під пильним наглядом працівників ГУ ДПС у Тернопільській області, - наголошують у податковій. - Так, із початку року із керівниками підприємств, які допустили заборгованість із виплати зарплати і податкових платежів, провели роз’яснювальну роботу.

Після цього боржники виплатили 12,7 млн грн заборгованої зарплати. Відтак до бюджету додатково надійшло 2,9 млн грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і 4,9 млн грн єдиного внеску.

- Відомо, що ПДФО – основний бюджетоформуючий платіж місцевих бюджетів, - пояснюють у податковій. - Тому до контролю за додержанням законодавства про оплату праці залучаються органи місцевого самоврядування. Для цього створюють спільні комісії.

Із початку року такі комісії провели роз’яснювальну роботу із керівниками 1 025 підприємств. Результатом стало підвищення рівня виплати зарплати на 976 (95%) із них. Тож додаткові надходження до бюджетів склали 13,7 млн грн, з яких 6,2 млн грн ПДФО і 7,5 млн грн єдиного внеску.

- Внаслідок контрольно-перевірочної роботи щодо платників податків, які виплачували зарплату та інші доходи громадянам із порушенням вимог податкового та іншого законодавства, з початку року провели 64 перевірки, - додають у податковій. - Перевірили 45 юридичних осіб і 19 підприємців. Порушникам нарахували 16,4 млн грн платежів і штрафних санкцій. Зокрема, вони повинні сплатити 4,1 млн грн ПДФО, 2,1 млн грн єдиного внеску і 1 млн грн військового збору.

До речі, саме завдяки активізації роз’яснювальної роботи щодо необхідності оформлення трудових відносин із найманими працівниками, на думку податківців, лише у вересні на Тернопіллі додатково оформили 7 817 осіб.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео