Божена Волинець

На Тернопільщині відкрили меморіальний знак воїнам УПА (фото)

знак4-322x700 (Copy)

Днями у Великих Дедеркалах, що на Тернопільщині, біля муру колишнього монастиря відбулося урочисте відкриття пам’ятного знака воїнам Української повстанської армії, вбитим більшовицьким режимом.

Як повідомляють на сайті ШУМСЬК INFO, до цього місця, тоді ще Великодедеркальського району, в 40 роки минулого століття спочатку енкаведисти (НКВС), а згодом гебісти (МДБ), звозили вбитих та поранених повстанців для впізнання. Старожили розповідають, через це місце пройшли своїм останнім шляхом понад 100 вояків-бандерівців – героїв боротьби за соборну Україну.

Ініціатором та організатором встановлення меморіальної дошки став уродженець Вовковець, професор Тернопільського національного медичного університету ім.І.Горбачевського, керівник громадської організації «Інститут національної пам’яті» Леонід Кравчук.

Отець Назарій Кобильняк відправив літію – заупокійну службу та освятив пам’ятний знак. В урочистостях взяли участь – голова Кременецької РДА Віталій Кудлак, Великодедеркальский сільський голова Юрій Панасюк, волонтер, генерал-хорунжий Тернопільського коша Українського козацтва Володимир Мосейко. Також звучали патріотичні пісні у виконанні чоловічої групи камерного хору Тернопільської філармонії.

знак2-700x322 (Copy)
знак2-700x322 (Copy)

знак5-700x322 (Copy)
знак5-700x322 (Copy)

Фото з сайту

Вибір читачів за тиждень

Відео