Віра Олександрович

На Тернопільщині вручали нагороди і робили звернення до Києва (фото)

Сесія

Грамоти Верховної Ради сьогодні, 3 лютого, вручили кільком депутатам Тернопільської обласної ради. Власне, 5-те засідання 1-ї сесії було доволі продуктивним. Депутати ухвалили близько 30-ти господарських питань і політичних звернень.

Нагадаємо, депутати планували ухвалити чимало важливих пунктів, що стосувалися життєдіяльності Тернопільщини. За понад 2 години активної роботи політики встигли впоратися із програмою-максимум і нарешті закрили 1-шу сесію обласної ради 7-го скликання.

Депутати
Депутати

Розпочали засідання, як завжди, із приємного. За заслуги перед українським народом грамоти Верховної Ради отримали: директор обласного комплексного центру реабілітації Наталія Турецька, перший заступник голови обласної ради шостого скликання Василь Деревляний і директор комунальної установи «Тернопільська обласна школа вищої спортивної майстерності» Олег Любінський.

Нагородження
Нагородження

Після цього до трибуни пішли ті, хто бажав, щоб усі почули його звернення або заяву. Так, сесія ухвалила звернення до керівництва країни стосовно необхідності прийняття Закону «Про територіальну оборону України». Таку пропозицію вніс представник фракції «За майбутнє» Любомир Крупа. Під час голосування він отримав підтримку 48-ми колег.

Крупа
Крупа

У тексті звернення, зокрема, йдеться (цитуємо): «…На жаль, війна триває, громадяни України мають бути готові відстояти територіальну цілісність нашої держави, і таких охочих - велика кількість... Формування загонів територіальної оборони в Україні активізувалося з 2014 році, але на жаль, досі ми бачимо, в основному, «паперову діяльність». Ми, депутати обласної ради VII скликання, серед яких є значна кількість ветеранів новітньої російсько-української війни, наполягаємо на активній модернізації Збройних сил України, що включає в себе і розвиток військ територіальної оборони. Тому вважаємо необхідним рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт, а Президентові - підписати Закон «Про територіальну оборону України» в найкоротші терміни…».

Президія
Президія

Ще одне звернення стосувалося розподілу коштів екологічного податку. «Просував» його особисто голова обласної ради Михайло Головко. У цьому документі йшлося (цитуємо): «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, стурбовані змінами законодавства в частині розподілу відсотків зарахування екологічного податку між державним та місцевими бюджетами, а саме: 45% – до державного бюджету, 55% – до місцевих. Прийняття таких змін суперечить процесам децентралізації у частині передачі фінансових ресурсів органам місцевого самоврядування, не сприяє зміцненню їхньої матеріально-фінансової основи щодо вирішення регіональних екологічних проблем, нівелює механізми ефективної реалізації державної регіональної екологічної політики на місцях… Зважаючи на вказане, просимо внести зміни до Бюджетного кодексу України у частині розподілу коштів екологічного податку, а саме: 55% – до обласного бюджету, 25% – до бюджету іншого місцевого рівня, а залишок – до Державного бюджету України». Підтримали таку пропозицію 48 депутатів.

Юрик
Юрик

Ще одне звернення стосувалося відновлення імпорту газу та електроенергії з Росії. Основу запропонували у фракції «Європейська Солідарність». Зачитав цей текст Тарас Юрик. Адже тернопільські депутати впевнені, що такий крок з боку нашої держави – неприпустимий. Результат голосування «в цілому» - 49 «за».

У документі, який надішлють Президенту, у Верховну Раду і Кабінет Міністрів, зокрема, йдеться (цитуємо): «Немає сумнівів, що провокація із невмотивованим підвищенням ціни на газ мала за мету обґрунтувати повернення України в газову кабалу до Кремля, а відтак - пряме фінансування бюджету країни-агресора… Депутати Тернопільської обласної ради закликають Президента України Володимира Зеленського, Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України утриматись від прийняття будь-яких рішень, спрямованих на відновлення імпорту газу та електроенергії з Російської Федерації».

Про інші цікаві рішення депутатів читайте на «Терені» згодом.

Фото з трансляції сесії на сайті облради

Вибір читачів за тиждень

Відео