Віра Олександрович

На Тернопільщині викрили 5 ботоферм, які працювали у соціальних мережах

Основне

Співробітники Тернопільського обласного управління Служби безпеки України (СБУ) системно захищають інформаційну безпеку. Зокрема, вони виявили низку ботоферм, через які поширювали деструктивний контент.

Як повідомили у відділі пресслужби місцевого підрозділу спецпризначення, протягом 2020 року оперативники попередили на Тернопіллі 16 кіберінцидентів і блокували 7 кібератак на державні електронні інформаційні системи.

– Окрім того, вони здійснили понад 60 інформувань щодо виявлених вразливостей у роботі електронних ресурсів вітчизняних підприємств, установ та організацій, – кажуть в УСБУ. – Також наші експерти викрили 5 ботоферм у соцмережах. Їх використовували для поширення деструктивної інформації.

За матеріалами СБУ торік в органах прокуратури і поліції Тернопільщини розпочали 7 кримінальних проваджень за фактами несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин і несанкціонованих дій з інформацією.

Графіка
Графіка

– Вироки отримали троє осіб, – уточнюють фахівці. – Так, у Кременецькому районному суді за несанкціоноване втручання в роботу автоматизованих системах міграційної служби засудили співробітника цієї ж структури. Натомість у Бучацькому райсуді ухвалили вирок стосовно місцевого жителя, який намагався продати через Інтернет інформацію із обмеженим доступом. 

До слова, за останні роки в СБУ накопичили досвід із протидії хакерським атакам та іншим проявам кіберзлочинності, наслідки якої можуть створити загрозу життєво важливим інтересам держави. У службі функціонує підрозділ інформаційної контррозвідки, із результатами діяльності якого у 2020 році можна ознайомитися ТУТ.

Фото і графіка надані Відділом пресслужби Тернопільського управління СБУ

Вибір читачів за тиждень

Відео