Олеся Поліщук

На Тернопільщині зафіксували появу рідкісного птаха (фотофакт)

140347775_1523158264545671_2719421797778269451_o (1)

На Дністрі, поблизу села Печорна Заліщицького району, природолюби зафіксували появу рідкісного пролітного птаха – креха малого.

Світлину та повідомлення  про це оприлюднила у фейсбук-групі НПП «Дністровський каньйон» фотографиня Лілія Бурдейна-Домарад.

- Сьогодні на Дністрі біля Печорної. Цей птах надовго пірнав під воду. Фотографія не дуже чітка, навіть для моєї техніки, то було дуже далеко, - написала пані Лілія й попросила науковців допомогти у визначені назви птаха.

Сила Фейсбуку не підвела – незабаром у коментарях під світлиною природолюби повідомили, що об’єктом фотополювання став самець креха малий (Mergellus albellus).

А учасник групи Олександр Вікирчак написав, що це перша відома достовірно підтверджена зустріч креха малого в Національному природному парку «Дністровський каньйон» з часу його існування та привітав фотографиню з удачею.

Крех малий - водоплавний птах родини качкових. В Україні - пролітний, зимуючий вид. Регулярно зимує вздовж морського узбережжя, на Дніпрі, Дунаї та Сіверському Дінці, інколи спостерігається в зимовий період на інших водоймах в глибині суходолу, які не замерзають.

Пролітними називають птахів, які лише перетинають країну під час сезонних міграцій, зупиняючись для перепочинку і живлення.

Автор фото - Лілія Бурдейна-Домарад

Вибір читачів за тиждень

Відео