Віра Олександрович

На тлі сповільнення економіки Тернопільщина все одно виглядає непогано

Деларування

Завдяки легальним доходам бюджет на Тернопільщині вже отримав майже 1,5 млрд грн податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). І це при тому, що економічна активність на теренах краю знизилася через пандемію коронавірусу.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж січня-травня цього року із офіційних зарплат працівників та інших легальних  доходів громадян на Тернопіллі до бюджетів усіх рівнів надійшло 1 млрд 482,5 млн грн ПДФО, - уточнюють у податковій. - Порівняно із п’ятьма місяцями 2019-го надходження зросли на 3,5%. Отож, приріст цього платежу склав 49,6 млн грн. І це - при сповільненні економічної активності на теренах краю через пандемію коронавірусної інфекції.

Понад 25% сплаченого платниками ПДФО потрапили у державний бюджет, а це - 376,5 млн грн.

- Для територіальних громад цей податок є основним у надходженнях місцевих скарбниць, - наголошують податківці. - Адже цьогоріч вони отримали майже 75% такого платежу, а це 1 млрд 106 млн грн. Тому легальна зайнятість та оподаткування доходів є основою бюджетного успіху об’єднаних територіальних громад.

До речі, варто мати на увазі, що ряд обмежувальних заходів, які застосовували через пандемію, не передбачали несплату ПДФО чи ігнорування трудового законодавства. Навпаки, законодавчо продовжило термін для декларування громадянами своїх неоподаткованих доходів.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео