На Тернопільщині археологи виявили поховання різних епох (фото)

Одразу 14 поховань, що належать до чотирьох різних історичних епох, виявлено на околицях села Кордишів Шумського району. Торік тернопільські археологи знайшли тут кам’яну сокиру та уламки керамічних горщиків культури шнурової кераміки, а цього року – понад десяток поховань.

Знахідки виявили у давньому кургані віком щонайменше чотири тисячі років.

- Ініціатором розкопок став директор департаменту культури, релігії та національностей Тернопільської ОДА Григорій Шергей. Він народився саме у Кордишеві, - розповіла директор Тернопільської обласної інспекції охорони пам'яток історії та культури Марина Ягодинська. - На околицях села ми працюємо з 2011 року і за цей час виявили десять археологічних пам’яток. Одна з попередніх знахідок - багатошаровий могильник, створений носіями шнурової кераміки, це рання бронза. Пізніше там ховали представників комарівської культури. А в цьому році ми знайшли одне трупоспалення вельбарської кульутри, а також могильник XII-XIII століть, періоду давньоруської культури.

Марина Ягодинська

Пані Марина розповідає, що поховання були перемішані, одні вище у грунті, інші – нижче.

- Пам’ятки поховань вельбарської культури поширені у Західній Волині, до річки Горині, у верхів'ях Південного Бугу, а її основний ареал охоплює північно-східну Польщу, - продовжує Марина Ягодинська. - Ця культура була поширена у І—V ст. суцільним масивом у північних областях Польщі, на Волині й Поділлі, споріднено — на Лівобережжі та у Криму. Племена цієї культури жили у невеликих поселеннях, в окремих дворах  з прилеглими господарськими приміщеннями. За помешкання їм слугували заглиблені в землю будівлі площею 15—20 кв. метрів. Були і великі наземні споруди площею 60—100 кв. метрів, стовповоплетневої конструкції з глинобитними стінами. Племена використовували посуд, виліплений як руками, так і кружальний. Під час поховання переважала кремація з використанням різноманітного інвентаря.
Крім цього, як розповіла археолог, виявлено чотири поховання комарівської культури (XV-XII ст. до н.е.) і дев’ять – древньоруської.

- Захоронення комарівської культури були парними, але ми не можемо сказати, чи це точно були чоловік і жінка, - каже пані Марина. – Не знаємо, якого віку ці люди. Одні рештки краще збереглися, інші гірше. Ось знайдений під час розкопок череп дорослої людини, не дуже старої. Жила вона у Княжу добу. Це було суто християнське поховання, зі складеними на грудях померлого руками… 

Археолог Василь Ільчишин із черепом давнього русича

На місці одного з поховань були виявлені бронзові браслети, довга шпилька-фібула, шийна гривна-прикраса, два досить масивних браслети і глибока керамічна посудина з органічними залишками.

Археологічні розкопки біля Кордишева відбувалися за участю майбутніх істориків, археологів - нині поки студентів історичного факультету Тернопільського педуніверситету. Керували практикою викладачі Володимир Кіцак та Андрій Кліш.

Наступного року археологічна експедиція планує продовжити розкопки біля Кордишева.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора та Марини Ягодинської 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео