На Тернопільщині махлюють з касовими апаратами

Користувачів реєстраторів розрахункових операцій (РРО) за порушення податкового законодавства оштрафували на майже 2,2 млн гривень. Часто підприємці не видають покупцям чеки, вказують ціну нижчу, ніж насправді, або продають алкоголь без ліцензії.

На Тернопільщині суб’єкти господарювання проводять розрахункові операції за готівкові кошти через 3670 РРО. Проте не всі тернополяни використовують касові апарати за призначенням.

Зі слів начальника Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігоря Комендата, не всі представники бізнесу, що використовують реєстратори розрахункових операцій, дотримуються законодавства та сумлінно сплачують податки. З початку року встановлено 34 випадки невидачі розрахункового документу при здійсненні розрахунків із споживачами та 10 випадків невідповідності сум готівкових коштів на місці здійснення розрахунків, 8 фактів продажу алкогольних напоїв за ціною нижчою, ніж встановлений розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв, та 21 факт безліцензійної діяльності.

Загалом, за результатами контрольно-перевірочної роботи до бюджету забезпечено надходження 2 млн. 188 тис. гривень.

До речі, уважними радять бути не лише підприємцям, але й клієнтам. Завдяки новому електронному сервісу Державної фіскальної служби громадяни і підприємці мають можливість отримати інформацію, чи зареєстрований конкретний реєстратор в органах ДФС. Фіскальний чек дасть можливість перевірити легальність касового апарату. Сервісом можна скористатися на офіційному порталі ДФС України у розділах «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО».

Нагадаємо, що РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої і третьої груп, незалежно від обраного виду діяльності, за умови, якщо обсяг доходу впродовж року не перевищує 1 млн. грн. При перевищенні цієї суми застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим і розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Юлія НІКІТІНА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео