Орест Сарматський

Найбільше подорожчання в історії: ціни на продукти в 2022 році дивуватимуть (Агроновини)

1002 (Copy)

Наслідки коронакризи та подорожчання енергоносіїв спричиняють подорожчання харчових продуктів у всьому світі.

На думку Андрія Ярмака, економіста Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), сукупність зовнішньополітичних тенденцій, енергетичної та логістичної кризи, інфляції, подорожчання добрив та інших факторів призведуть до того, що ціни можуть зрости більше, ніж будь коли до цього в історії.

- Зараз ціни на продукти харчування рекордно високі за всю історію, як в світі, так і в Україні… Це лише “квіточки” і 2022 рік покаже, що таке насправді дорогі продукти… Енергетична складова зростання цін на харчі зараз має вже суттєвий вплив, але стане ключовою в цьому році. Зростання ціни на нафту та газ призводить напряму до зростання цін на цукор, кукурудзу та частину рослинних олій, і тягне за собою ціни на інші продукти в непрямий спосіб, – зазначає фахівець на своєму каналі в Telegram.

Через подорожчання газу дорожчає і виробництво добрив. Деякі заводи взагалі зупинились. Захмарні ціни призведуть до зменшення обсягів внесення добрив, а отже і до зменшення урожаю та пропозиції харчових продуктів.

- Зараз середня вартість добрив вже зросла на 70-80%. Причому найбільш зросли ціни на азотні добрива, що є основою для росту культур. В собівартості азотних добрив, до 80-90% – це витрати на природний газ! А він в Європі зараз в середньому в 10 разів дорожчий, ніж рік тому, – говорить Андрій Ярмак.

Щоб зупинити зростання цін на деякі соціально важливі продукти, нещодавно уряд ухвалив рішення про повернення регулювання цін на них. економіст ФАО вважає цей крок досить невдалим.

- Приклади і України і всіх інших країн світу показують, що такі рішення або а) не працюють взагалі (просто хтось комусь починає давати хабарі, щоб закривали очі), або б), що значно гірше, якщо дійсно їх дотримуватися, призводять до дефіциту продуктів, ціни на які регулюються, створення тіньового ринку за захмарними цінами, зниження сплати податків в бюджет та невигідності виробництва цих товарів і інвестицій в їх виробництво, – зазначає Андрій Ярмак.

Джерело: seeds.org.ua

 

На виробників органіки очікує контроль з боку спеціальних інспекторів

2502 (Copy)
2502 (Copy)

В Україні 22 спеціалісти склали кваліфікаційний іспит та отримали сертифікат інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції.

- Наразі всі кандидати успішно склали кваліфікаційний іспит. За рішенням Комісії їм буде видано свідоцтва інспектора з органічного виробництва та/або обігу органічної продукції із зазначенням галузі (галузей) органічного виробництва, – прокоментував заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка.

Таким чином в Україні з’являться інспектори з органічного рослинництва, тваринництва, грибівництва, аквакультури, виробництва органічних морських водоростей, виробництва органічних харчових продуктів (у тому числі органічного виноробства) та органічних кормів, заготівлі органічних об’єктів рослинного світу, які працюватимуть згідно українського законодавства.

- Це дасть можливість органам сертифікації розпочати процедуру акредитації в Національному агентстві з акредитації та сприятиме розвитку українського органічного сектору, – зазначили у відомстві.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео