Найкращих тернополян уже не 100, а 99. Чи кого не забули?..

100 тернополян

Три роки тому у цей час тернополяни обирали найкращих. Ми вирішили поцікавитися, що за цей час змінилося у долях людей, які потрапили до сотні достойників.

На превеликий жаль, найкращих уже не сто, а 99. Хірург, майор медичної служби Михайло Стасів, який у списку був на 43-й позиції, 1 квітня 2016 року помер від інфаркту. Чоловік юнаком пройшов Афганістан, майже 300 днів рятував життя в зоні АТО, зокрема, вивіз із Дебальцівського котла 187 бійців, а помер у мирному Тернополі… Душа, воля, відвага Михайла Стасіва виявилися набагато сильнішими за серце, що не витримало усіх цих випробувань і тривог. Такі, які він, не вміють себе економити, жаліти й берегти. Найкращий тернополянин не дожив і до 50-ти. Вічна пам'ять Героєві.

Інші захисники України зі списку-100, Богу дякувати, уціліли. «Кіборг» Гатило, Валерій Чоботарь (2-й у рейтингу) за цей час одружився й отримав орден «Народний Герой України». «Кіборг» Богема, Андрій Шараскін (6-й) наразі популяризує фільм «Кіборги» в Україні та за кордоном, а ОУНівець, поет Борис Гуменюк (92-й) – документальний фільм «Кіндрат» за власним сценарієм, присвячений загиблому побратимові. Професор і «Професор» (такий мав позивний в АТО) Микола Лазарович (45-й у рейтингу) повернувся до викладацької роботи в ТНЕУ.

Масштабною волонтерською діяльністю дотепер активно займається лише лідер рейтингу Сергій Притула. От лише 17 квітня повернувся зі Сходу, передавши бійцям високотехнічне снайперське обладнання та інші необхідні речі. Встигає також  і телепередачі на Новому каналі проводити, і концертувати з «Вар’ятами».

Лілія Мусіхіна (4-та в рейтингу) тепер живе на два міста – працює в Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки в Києві, опрацьовує свій дослідницько-письменницький архів, до якого не доходили руки всі ці роки. Днями її чоловікові Сергієві Мусіхіну виділили житло як учаснику АТО. Дотепер подружжя з донькою мешкало на 15 квадратних метрах.

Природно, що найбільше змін за ці три роки  відбулося в наймолодшої з рейтингу, тоді 16-річної школярки Ілони Дядьо  (94-та). Тепер вона вивчає фіскальне адміністрування та митну справу в ТНЕУ, працює на університетському телебаченні TNEU.TV, підкорила Говерлу, така ж активна та життєрадісна.

Але й Ольга Похиляк  (58-ма) за цей час стала головною освітянкою Тернопільщини. Натомість Володимир Кравець (51-й) вже не є ректором ТНПУ.  Андрій Підлужний (29-й) наприкінці 2017-го став заслуженим артистом України. Переїхав до Івано-Франківська популярний журналіст Віталій Дерех (23-й). Зоряна Биндас (39-та) нещодавно стала продюсеркою Тернопільської філії ПАТ «НСТУ» .

Політику в такому огляді, звісно ж, не оминути. До того ж, ініціаторів проведення голосування три роки тому звинувачували в тому, що «100 кращих тернополян» формують під вибори-2015. Ярославу Гасаєві, наприклад, 77-ма позиція в рейтингу аж ніяк не посприяла стати депутатом міської ради, хоч і балотувався третім у списку від «Народного контролю».

Найгучнішими, хоч і в різних тональностях, за ці три роки стали імена Олександра Башти(28-й), який здобув мандат депутата обласної ради, й Івана Сороколіта (13-й), що втратив місце в депутатському корпусі Тернопільської міської ради. Перший уже встиг «засвітитися» в кількох скандалах, на кшталт конфлікту з поліцейськими. Другий вийшов зі «Свободи» й  став членом партії «Сила людей».

Не потрапили до теперішнього складу міської ради тодішні депутати Михайло Ратушняк (54-й) та Михайло Окаринський (87-й).

Натомість медійники Андрій Шкула (42-й), Юрій Штопко (69-й), Андрій Грицишин (85-й), Ігор Костюк (99-й) вперше стали міськими депутатами. Дебютував у міськраді й голова правління-бухгалтер ОСББ Сергій Лупак (72-й). Знову бере участь у пленарних засіданнях гендиректор ТРЦ «Подоляни» Михайло Ібрагімов (63-й), який був депутатом 1-го скликання.

І просто для констатації: міським головою Тернополя вдруге став Сергій Надал (18-й), очільником області залишається Степан Барна (80-й).

Відверто кажучи, деякі обранці тернополян, яким організатори голосування створили майданчик для вільного волевияву, дивували в рейтингу і в 2015-му, а тепер – і поготів. Натомість до списку найкращих не потрапили і вже не потраплять, бо упродовж трьох останніх років відійшли в засвіти, Віра й Дмитро Стецьки, Михайло Левицький, Сергій Сірий та інші достойні постаті, що справді чимало зробили для Тернополя й України загалом.  А тоді ще були живими, були серед нас… Напевне, варто врахувати це при формуванні списку й голосуванні за наступну сотню найкращих. За умови, що організатори праймерізу наважаться ще раз повторити проект...

Вибір читачів за тиждень

Відео