Тамара Коблик

«Нас заглушило, скрізь купа скла, мені посікло ноги»: рік після ракетних ударів у Чорткові - спогади потерпілих (фото)

Чи вдалося відновити пошкоджені будинки та отримати відшкодування за зруйновані меблі, вікна, двері, стіни, дахи, автомобілі, розповідають потерпілі чортків'яни. Як кажуть вони, минув рік, а жах від пережитого досі перед очима

11 червня назавжди буде закарбовано в історію Чорткова як день, коли ворог завдав чотири потужних ракетних удари по місту, завдавши значних руйнувань цивільній інфраструктурі. Це сталося пізнього вечора, під час сильної грози, саме напередодні Трійці, коли люди готувалися до свят. 

Одразу ніхто й не збагнув, що сталося, хибно сприйнявши неймовірної сили вибухи за удари грому, пише Чортків.Сity. З іншого боку, мабуть, проливний дощ й уберіг чортків’ян від непоправного, адже за сприятливої погоди на цю пору (годинник зафіксував точний приліт ракет – 21:46) могли трапитися випадкові перехожі, бавитися у дворі діти і т. п. Попри те, трьом десяткам мешканців міста все ж довелося звернулися за меддопомогою з різного роду травмами.

Тоді, нагадаємо, створеною спеціальною комісією міськради зафіксовано збитки у понад півсотні об`єктів цивільної інфраструктури: 34 багатоквартирних будинках; 18 об’єктах підприємницької діяльності; 9 приватних помешканнях; 3 навчальних закладах; 4 установах. Загалом 438 квартир зазнали пошкоджень. Близько тридцяти припаркованих у дворі автомобілів відновленню не підлягали. В одну мить десятки сімей опинилися без даху над головою.

Фото: Чортківська міська рада

Найбільше постраждали будинки по вулицях Степана Бандери, 62 А, Князя Володимира Великого №№ 3 А, 3 Б і 3 В. Мешканці цих будинків, втративши в одну мить майже все, що нажили роками важкої праці, за невеликим винятком, ще й досі не поспішають повертатися до своїх осель. Хтось воліє це відкласти відновлення до закінчення війни. У когось просто постав психологічний бар`єр, адже ракетні обстріли України не припиняються.

Чи вдалося відновити пошкоджені будинки та отримати відшкодування за матеріальні збитки, розповідають потерпілі чортків'яни. Серед них - голова ОСББ будинку по вулиці Ст. Бандери, 62 А Володимир Капкан. 

Пригадую, йшов сильний дощ. На той момент перебували у квартирі вдвох з дружиною. Спочатку почули сильний гул і майже одразу пролунали вибухи, нас заглушило, скрізь купа скла, мені посікло ноги… Дружина не пам`ятає, як опинилася у ванній, - розповідає чоловік.

Надворі уже вирувала пожежа, під'їхали пожежні автомобілі та швидкі.

Ми стояли, дивилися на те все, змокли до кісток. Потім подалися до тещі, яка мешкає на вул. Січинського. Після того ще декілька разів поверталися на місце, але знову повторялися тривоги, усі кудись бігли… - каже Володимир Капкан.

Найбільшою проблемою будинку на вулиці Ст. Бандери, 62 А стало те, що відійшла на 5 см самонесуча стіна. Проєкт з її відновлення виготовляв забудовник, приїжджали експерти з Тернополя. Коштами допомогли Бучацька єпархія УГКЦ, благодійний фонд Марії Горбаль, міська рада. Всі ці кошти перевели на рахунок ОСББ, за які й відновили стіну і дах, а також заїзд, де від вибуху утворилася кількаметрова вирва.

Читайте також: Рятувалися від війни на Харківщині, а обстріли застали у мирному Чорткові: родина переселенців - про пережите (відео)

Фото: ГУ Національної поліції у Тернопільській області

Також благодійний фонд «Посмішка ЮА» надав кошти на вікна і вхідні двері, плюс міська рада додала певну суму грошей і єпархія. Протягом тижня часу сюди приходило багато комісій, у складі яких були товарознавці, будівельники тощо. Заходили в кожну квартиру, описували пошкоджене майно.

Телевізорами, мікрохвилівками, пральними машинами та іншою побутовою технікою допомогли французькі друзі з міста-побратима Чорткова – Безьє. У міськраді, держказначействі надавали допомогу з оформленням різних документів. Боюся щось пропустити, багато чого вже й призабулося, - пригадує Володимир КАпкан. - У нашому будинку всього дев`ять квартир. На відміну від інших, що опинилися поблизу епіцентру вибуху, він був повністю заселений. Наразі у ньому ніхто не проживає. Потихеньку тривають відновлювальні роботи. Приміром, у моїй квартирі, хоч вона й знаходиться з протилежного боку, потріскали стіни, стеля, «пішов спати» ламінат, виламано міжкімнатні двері, шафи-купе тощо. Все було нове, зробили добротний ремонт. Зараз все це посічено склом…

Такий вигляд мала одна із квартир по вулиці Ст. Бандери, 62 А наступного дня після ракетного удару

Звичайно, хотілося б більшої допомоги з боку держави. Наприклад, за законом ми потрапляємо під категорію допомоги внутрішньопереміщеним особам. Однак там в дужках прописано конкретно області, Тернопільська серед них не значиться. Судитися з державою ніхто не збирається. Хіба, коли переможемо ворога, можна буде розраховувати на якісь репарації з боку агресора. Чи хоча б взяти розмитнення авто: було б добре, якби нас від цього звільнили, щоб можна купити дешевше. Моя «Шкода» (2006 р. в.) згоріла повністю. Не минуло й пів року, як її придбав. Наразі ходжу пішки, мешкаю у тещі. З ким не розмовляв, усі хочуть повернутися до власних домівок, але... - каже Володимир Капкан.

Будинок по вулиці Степана Бандери, 62 А в процесі відновлення

Нагадаємо, кошти для відшкодування збитків жителям Чорткова обіцяли виділити з резервного фонду обласного бюджету.

Спогадами про події минулого року поділилася і мешканка будинку по вулиці Князя Володимира Великого, 3 А у Чорткові Наталія Порхун.

Наскільки пам`ятаю, бо все було немов в тумані, наступного дня після ракетного удару ніякої допомоги від влади не було: матеріальної чи людським ресурсом. Тоді пройшов сильний дощ, і люди, оперативно самоорганізувавшись, стали забивати вікна поліетиленовою плівкою. Опісля міський голова Чорткова повідомив на зустрічі з потерпілими мешканцями, що вони порахують, яка в середньому вартість одного вікна – вийшло у межах двох тисяч гривень. Також він зазначив, що домовився з БФ «Посмішка ЮА», аби нам, як і внутрішньопереміщеним особам, виплатили одноразово по 2,2 тис. грн за три місяці на людину. Тобто на нас двох з донькою вийшло 13,2 тис. грн. Плюс до цього міськрада ще додала 8 тисяч. Це і було компенсацією за вікна. Насправді цієї суми нам не вистачило, плюс підвіконня, відкоси довелося робити за свій кошт, вхідні двері замінити. Хоча обіцяли, що за них також буде якась компенсація. Пізніше зателефонували з «Епіцентру» – подарували сертифікат на 3 тис. грн, на які кожен міг вибрати, що йому потрібно. Крім цього, у міськраді повідомили, що проситимуть допомогу у французьких партнерів. Відповідно складали списки, у кого що пошкоджено. Мені дістався телевізор і порохотяг, - пригадує Наталія Порхун.

За словами жінки, найперше здавали кошти на перекриття даху будинку. У під`їзді також поміняли вікна і вхідні двері коштом благодійного фонду, ремонт проводили за свій кошт.

Про компенсацію за автомобілі так і сказали – забудьте! Це стало ще одним шоком для багатьох власників авто, у кого вони були пошкоджені (у пані Наталі повністю знищено автомобіль, якого вона придбала кілька місяців перед тим – ред.)… Було психологічно важко, оскільки розумієш, що тобі насправді ніхто нічим не допоможе, окрім друзів, родичів, колег по роботі. Вони першими прийшли на допомогу, організували збір коштів. Це і стало поштовхом до того, що потрібно рухатися далі і не опускати руки… - каже Наталія.

Читайте також: Ракетні обстріли завдали чортківським підприємцям збитків на 2 мільйони

Майже 8 мільйонів гривень збитків завдали Чорткову ракетні обстріли

Нагадаємо, 13-14 травня цього року ворог двічі атакував Тернопіль. 

Фото Чортківської міської ради, Любомира Габруського та героїв статті

Вибір читачів за тиждень

Відео