Віра Олександрович

Наслідки свята: жителям Тернопільщини порадили пити багато води, а не розсіл

Похмілля

На ранок після гучної вечірки із великою кількістю спожитого алкоголю будь-хто може почуватися недобре. Жителі Тернопільщини – не виняток, адже на новорічних столах у більшості з нас були напоїв «із градусами». 

Головний біль, сухість у роті, втома, тобто всі ознаки похмілля, 1 січня турбуватимуть багатьох, впевнені в Пресслужбі МОЗ України. Частина людей намагатиметься швидко позбутися неприємних відчуттів. Усталеною практикою при цьому є вживання розсолу. Це нібито має покращити самопочуття. Але чи справді розсолом можна «вилікувати» похмілля? 

- Не все так однозначно, - стверджують у МОЗі. - Спершу зазначимо: вживання алкоголю є шкідливим для здоров’я. Алкоголь негативно впливає на роботу нервової системи, має токсичний вплив на травну і серцево-судинну системи, а також підвищує ризик розвитку раку. Тому щорічно 3 мільйони людей у всьому світі помирають внаслідок згубного впливу алкоголю.

Похмілля переважно виникає через зневоднення організму, наголосили медики. Адже алкоголь діє як сильний сечогінний засіб. 

- Ось чому так часто хочеться в туалет, коли споживаєте алкогольні напої, - пояснюють у МОЗі. - Під час сну процес виведення алкоголю з організму, а з ним і води, не зупиняється. Разом зі зневодненням також виводяться і корисні мінерали – електроліти. Тому вранці людина відчуває сильну сухість у роті, головний біль і втому. Також через вживання алкоголю спрагу викликає підвищення рівня цукру у крові.

Щоб уникнути зневоднення організму після вживання алкоголю, варто споживати велику кількість питної води. Це допоможе зменшити інтоксикацію організму, впевнені медики. 

- Існує розповсюджена думка, що розсіл може допомогти відновити втрачені через алкоголь електроліти - калій і натрій, - додають у МОЗі. - Проте наукове дослідження показало, що вживання розсолу рівень електролітів суттєво не змінює! До того ж, надмірне та часте споживання розсолу шкодить здоров’ю. Зокрема, в розчині з-під солінь міститься багато солі. Споживання його у великій кількості призводить до набряків, здуття живота, печії. А через високу концентрацію натрію в розсолі краще відмовитися від його вживання людям із високим артеріальним тиском. 

Не пити розсіл також радять людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, в тому числі тим, хто страждає на виразку шлунку, ерозію дванадцятипалої кишки тощо. 

- Єдиний спосіб дійсно попередити похмілля – взагалі не вживати алкогольні напої або ж, хоча б, зменшити їхню кількість, - підсумовують у МОЗі. - Якщо ж вже трапилася така неприємність, пийте більше чистої води, добре проспіться і збалансовано харчуйтеся!

До речі, власний варіант «здорового меню» на свята медики також підготували. Якщо ви не скористалися цими порадами 31 грудня, то можете взяти до уваги на Різдво.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео