Віра Олександрович

Навчальний рік завершать 29 травня, а Параду випускників у Тернополі не буде (фото)

Похиляк1

Навчальний рік учні тернопільських шкіл завершать дистанційно, причому саме 29 травня, як відразу і планували. Окрім того, через карантин, від традиційних лінійок і Параду випускників у 2020-му відмовляться.

Про це та інше під час засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації 27 квітня розповіла начальниця міського управління освіти і науки Ольга Похиляк. Зокрема, вона пояснила, як, за рекомендаціями Міністерства освіти і науки, проходитиме цьогоріч зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та атестація.

Штаб
Штаб

Отже, як каже пані Похиляк, навчальний рік завершиться 29 травня. Мовляв, саме така структура навчального року і була затверджена ще у серпні 2019-го педагогічними радами, змінювати її немає сенсу. Однак тернопільським учням і батькам потрібно звернути увагу на деякі важливіші нюанси.

- Нагадаю, державну підсумкову атестацію у 4-х і 9-х класах цьогоріч скасували, - пояснює вона. – Натомість ЗНО буде! Наразі обговорюють два варіанти проведення такого оцінювання: із середини червня до липня або аж у серпні. Все залежить від того, скільки в Україні триватиме карантин. Ну, а звичних випускних вечорів у школах точно не буде…

За її словами, директорам шкіл Свято останнього дзвоника порадили провести онлайн, причому у сценарії – зробити акцент на успіхах школярів.

- Щодо оцінювання учнів, то воно може проводитися у режимі дистанційного навчання, тобто у синхронному режимі, якщо є технічні умови і зворотний зв'язок між вчителем та учнями, - пояснює освітянка. - Інший варіант – асинхронно, тобто дитина працює індивідуально, опрацьовуючи заданий матеріал.

Похиляк2
Похиляк2

До речі, на сайтах навчальних закладів, у розділі «Дистанційне навчання» вже повинні бути графіки проведення підсумкових контрольних робіт. Оцінювання знань педагоги мають провести за підсумками І-го семестру і відповідно до тематичних та підсумкових оцінок, які учні отримували із середини січня до 12 березня, тобто до оголошення карантину.

- Звісно ж, враховуватимуть і результати дистанційного навчання, - уточнює Ольга Похиляк. – Однак оцінка за цей період не має бути нижчою, ніж за час попереднього навчання, за звичним графіком. Ми так домовилися.

Поворозник
Поворозник

До речі, начальник міського відділу управління Державної служби надзвичайних ситуацій у Тернопільській обласні Віталій Поворозник на засідання штабу 27 квітня втішив присутніх новиною про зменшення кількості пожеж в екосистемах. Окрім того, займань сухої трави стане менше і через дощі, які очікують до кінця цього тижня.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео