Найцікавіше із сесії Тернопільської міськради (фото)

Сім годин активної роботи депутатів Тернопільської міської ради дали хороший результат. Ухвалені понад 100 питань, озвучені кілька заяв, вислухані представники громади. І при цьому депутати на обід встигли.

Саме таким плідним було засідання сесії сьогодні, 3 березня. Розпочалося воно емоційно, із пікетів і конфлікту з активістами (читайте ТУТприм.), а завершилося – втомою і змінами до Регламенту роботи ради (читайте ТУТприм.). Акцентуємо лише на кількох цікавих моментах, що сталися на сьогоднішньому засіданні.

Депутати будуть допомагати родинам, де є діти-інваліди

Депутат від «Блоку Петра Порошенка» Михайло Ібрагімов попросив колег допомогти родинам, де виховують дітей із вадами розвитку.

- У Тернополі є 53 таких дитини, - каже депутат. – Родини, у яких їх виховують, об’єдналися у громадську організацію «Дитина». Міськрада дала їм приміщення. Практично, ГО - це є установа. Там щодня перебувають від 20 до 25 дітей. Деякі із них уже не діти за віком. Тому вони звернулися, аби отримати допомогу – обладнання. Також треба вирішити ряд фінансових проблем.

Михайло Ібрагімов підготував запит до комісії з питань охорони здоров’я і материнства. Просив, аби вони розробили відповідну програму, аби на неї можна було виділяти гроші.

- У багатьох містах України є відповідні програми, наприклад, у Києві та Коломиї, - додає він. - Хочу зачитати суть свого звернення: «Прошу міського голову, виконавчий комітет міськради запропонувати комплекс заходів або цільову програму із вирішення питань родин, де проживають діти і молоді люди з важкими вадами розвитку. Прошу депутатів на профільній комісії підготувати відповідні пропозиції з покращення діяльності цієї організації».

Пропозиції щодо детальних планів забудови і амбулаторій

Депутат від «Громадянської позиції» Петро Ландяк вкотре наголосив на необхідності створення у місті детальних планів забудови.

- Видача дозволів на виготовлення проектно-кошторисної документації на забудову ділянок нині відбувається у довільний спосіб, - каже він. – Фактично, чиновники земельного відділу вирішують це на власний розсуд. Рішення нам треба прийняти негайно, аби все надалі було прозоро.

Іншу цікаву заяву озвучив депутат від «Батьківщини» Андрій Артимович.

- Усі знають, які проблеми виникають із забезпеченням амбулаторій сімейного лікаря зручними приміщеннями, - каже він. - Пропоную міській раді передбачити в угодах із забудовниками, аби вони виділяли приміщення на перших поверхах для соціальних потреб.

Депутати підтримали усі три звернення разом – 35 голосами «за».

Інформацію про доходи депутатів оприлюднять на сайті

А під кінець засідання, майже о 17 годині, депутати настільки «подобріли», що погодилися… оприлюднити декларації про свої доходи. Проголосувати за це запропонував міський голова Сергій Надал. Мовляв, громадські активісти звертаються за інформацією, але без дозволу її надати не можуть.

- Невже ви відмовляєтеся? А як щодо прозорості? – запитував він.

Депутатів вдалося вмовити. Врешті проект підтримали 35 представників різних фракцій із 43-х, за списком. Частини обранців тернополян тоді уже не було у залі (наприклад, Володимира Бліхара із «Народного контролю»), а дехто голосування таки не підтримав.

- Я не підтримував це рішення, - каже депутат від «Громадянської позиції» Андрій Ткаченко. – Хотів би пояснити свою позицію: вважаю, що це рішення ради суперечить чинному законодавству.

Тож тепер інформацію про доходи депутатів оприлюднять на сайті міської ради. Проте - із єдиним уточненням: персональних даних там не буде.

До слова, про решту ухвалених на сесії питань «Терен» повідомить згодом.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео