Ростислав Фук

Назвали причини спалаху гострої кишкової інфекції серед студентів тернопільського коледжу

Станом на 2 травня повторних випадків захворювань більше не реєстрували, а вогнище поширення інфекції локалізували

Спеціалісти Держпродспоживслужби в Тернопільській області взяли участь у розслідуванні причин та умов виникнення спалаху гострої кишкової інфекції серед учнів Тернопільського вищого професійного училища сфери послуг і туризму. Про це повідомили у пресслужбі установи.

Нагадаємо, спалах кишкової інфекції зафіксували 21 квітня. Захворіли одразу дев’ять студентів. Дітей доставили в міську дитячу лікарню. У постраждалих була підозра на ротавірусну інфекцію.

У ході проведеного розслідування визначили межі спалаху інфекції, провели оцінку даних епіданамнезу, організували першочергові заходи щодо припинення дії ймовірних факторів передачі інфекції, а також відібрали матеріал для лабораторного дослідження – 20 змивів з об’єктів навколишнього середовища в гуртожитку та на харчоблоці закладу, 2 взірці питної води з центральної мережі та 1 взірець води з колонки-качалки, що знаходиться поблизу гуртожитку.

За результатами лабораторних досліджень безпечності та якості питної води із вказаної колонки-качалки фахівці встановили невідповідність якості води гігієнічним вимогам за мікробіологічними показниками.

Отримані дані повідомили керівництву «Тернопільводоканалу» та надали рекомендації щодо проведення термінового комплексу заходів стосовно приведення води у колонці-качалці згідно з нормативними мікробіологічними показниками (виявлення та усунення джерела ймовірного забруднення, при необхідності проведення дезінфекції, додаткової «прокачки» води у колонці-качалці тощо).

Також проведено позапланову перевірку кафе «LOFT», звідки замовляли доставку суші та піц у гуртожиток. Там відхилень від норм не виявили.

Станом на 2 травня повторних випадків захворювань більше не реєстрували, а вогнище поширення інфекції локалізували.

Причиною спалаху стали продукти харчування та страви, що були привезені з дому та були вжиті після закінчення терміну їх придатності; зараженню сприяло і недотримання правил особистої гігієни учнями в умовах проживання у гуртожитку, – йдеться в повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео