Орест Сарматський

Названо фактори, які вплинули на здорожчання меду в Україні (Агроновини)

2601 (Copy)

Складна епідеміологічна ситуація у світі, формування нових споживацьких звичок та тренд на органічне харчування з користю для здоров’я вплинули на зростання попиту на мед.

У зв’язку з цим прослідковується загальний тренд на зростання вартості продукції.

Мед в Україні протягом року подорожчав на 15-25%. Зокрема тиск на ціни здійснює експорт. Оскільки майже 90% вітчизняного меду експортується, то пасічники орієнтуються на європейські ринкові ціни.

- Також є декілька інших причин, які, безумовно, внесли свої корективи у ціну: витрати на людську працю, енергоносії, обслуговування пасік, складні кліматичні умови вже другий рік поспіль, а також подорожчання бджолопакетів та інвентарю, — йдеться в матеріалі. 

Слід врахувати також той момент, що ринок меду України належить до таких, де пропозиція майже повністю формується господарствами населення, тоді як частка підприємств у виробництві зовсім незначна.

Джерело: kurkul.com

Україна досягнула історичного рекорду з експорту агропродукції

two business man handshaking before stack of containers
two business man handshaking before stack of containers

Цьогоріч Україна вже експортувала сільськогосподарської продукції на понад $24 млрд, що є найбільшим результатом від часів створення держави.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

З його слів, заздалегідь оновлено рекорд зовнішніх поставок вітчизняними компаніями плодово-ягідної продукції. Також за прогнозними розрахунками науковців інституту, дуже високою є ймовірність досягти за підсумками 2021 р. історично максимального для України обсягу експорту м’яса птиці.

- До завершення поточного року зазначені показники ще збільшаться. Але вже зараз можна стверджувати, що такі позитивні результати досягнуті завдяки триваючій тенденції зростання світових цін на всі види продовольства, а також успіхам вітчизняних експортерів у сегментах, де вдалося цілком використати існуючу кон’юнктуру, задовольняючи потреби споживачів, — наголосив Микола Пугачов.

Джерело: kurkul.com

Вибір читачів за тиждень

Відео