Орест Сарматський

Названо культуру, яку на Тернопільщині вирощують фермери-«фанати»

Виявляється, що в Україні, а отже і на Тернопільщині, гречку вирощують лише фанати цієї культури.

Чому? Посудіть самі. 

Ціна гречки в Україні на 50% залежить від постачання. В останні роки Росія, демпінгуючи, постачала власну гречку. Це призвело до того, що мотивацію українських фермерів було знищено і вони відмовилися від виробництва гречки.

Про це розповів директор міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, пише seeds.org.ua

- Фактично, ціну формує врожай. Для потреб українців треба засівати 150 тис. га. Але зараз гречку вирощують лише «фанати» — бо витрати великі, а врожаю мало. Та й сама гречка вимогливіша за інші культури, — пояснив експерт.

Наразі уряд ввів в дію програму дотацій для виробників гречки. Також введено обмеження торгової націнки на соціальні продукти, зокрема і гречку, в районі 10%.

- Введення державної підтримки відновить внутрішнє виробництво гречки як мінімум для забезпечення українців вітчизняним продуктом, — розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Нині на продовольчому ринку України спостерігається стійка тенденція до зростання цін практично на всі продукти харчування, яка спостерігатиметься й надалі.

Здорожчання спричинене цілою низкою чинників. Перш за все, це урядове збільшення з січня 2021 року тарифів на електроенергію через скасування пільгового тарифу (+36,6 %), водопостачання (+10,9 %), водовідведення (+17,3 %), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину А-95 (+22 %) тощо.

Підвищення витрат за вказаними напрямами змусило виробників збільшити вартість харчової продукції. Відтак, індекс інфляції на споживчому ринку України в 2021 році зріс удвічі – до 10 %.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео