Орест Сарматський

Названо найбільш стійкі види яблунь для вирощування в Україні (Агроновини)

2101 (Copy)

З огляду на зміну клімату та підвищення активності шкідників, аграрії все частіше звертають увагу на більш стійкі види та сорти плодових. Так, дуже цікавий напрямок у садівничій практиці – червоном’якотні яблуні, якими українські садівники зацікавилися порівняно недавно.

Про це повідомляє agronews.ua.

- Можна сказати, що це яблуні для лінивих, – розповідає садівник з багаторічним досвідом, фермер з Вінниччини В’ячеслав Станіславович Францішек.

Червоноплідні яблуні дуже стійкі до хвороб. Справа в червоному забарвленні листя. Антоціани, які в них містяться, заважають поширюватися грибковим захворюванням і не по зубах плодожерці.

- Зі свого досвіду скажу: щоб знайти хробака у яблуку, треба їх кілька десятків перебрати. Бо саме в ту пору, коли плодожерка відкладає яйця, ці яблука мають максимальну кислотність, – ділиться фермер.

Але червоном’якотні яблука не йдуть одразу з дерева до столу, їм треба хоча б тиждень полежати, щоб вони стали солодшими. Приблизно за тиждень відбувається процес ферментації, і плід стає надзвичайно смачним і ароматним.

Ще одна особливість червоном’якотних яблунь – це спурові сорти, тобто плодова брунька закладена на молодому однорічному прирості.

Також червоном’якотні сорти вирізняються самоплідністю, через це вони не залежать від запилюючих комах, а відтак і погодних умов навесні.

- Все, що цвіте, воно і зав’язується, єдиний недолік у такій ситуації, треба унормовувати врожай, проріджувати крону, – радить Францішек.

Червоном’якотні яблуні люблять вологі вибалки і низини, там вони показують найвищу врожайність. До речі, як і шовковиця, плодоносять вони щороку, тобто без періодичності.

 

Український мед та м’ясо будуть експортувати до Йорданії

2102 (Copy)
2102 (Copy)

Українські експортери м’яса та м’ясопродуктів мають можливість почати продажі продукції до Йорданії.

У цьому зацікавлена одна з великих мереж роздрібної торгівлі країни “Cozmo”, повідомляє пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, пише agronews.ua.

- За інформацією Посольства України в Йорданському Хашимітському Королівстві керівництво йорданської мережі супермаркетів “Cozmo” зацікавлене у розширені номенклатури товарів українського виробництва, зокрема, за рахунок: органічних продуктів, меду, виробів із м’яса тощо.

Водночас є перспектива та можливість створення в магазинах промостенду з українськими товарами. Ця пропозиція потребує опрацювання поставки пробної партії різноманітних товарів українського виробництва до Йорданії, – йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео