Орест Сарматський

Названо ТОП-3 земельних поразок у 2020 році (Агроновини)

1601 (Copy)

- Без перебільшення, 2020 рік можна назвати роком земельної реформи, або краще сказати «роком реформування земельних відносин, - написав Денис Башлик, директор зі зв’язків із державними органами Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Про це пише agronews.ua.

Водночас, він вважає, що найбільшою поразкою стало неприйняття Верховною Радою у другому читанні законопроєкту № 2194, який мав би нормалізувати питання управління земельними ресурсами, знищення корупційних схем у земельній сфері і відновлення справедливості для українців.

Ще одним «розчаруванням року» стало повне «згортання» електронних аукціонів. Законопроєкт № 2195, який мав би суттєво мінімізувати рівень поширених корупційних практик на ринку землі, досі не було прийнято у другому читанні.

Третьою, не менш болючою поразкою, лишається Закон про консолідацію земель, який ніби «Дамоклів меч» підвішений у плані дій уряду на майбутній рік.

За попередніми даними, направлення законопроєкту заплановано через пів року після прийняття закону про землю. Як буде насправді — невідомо.

Близько 75% меду в усьому світі забруднено пестицидами

Близько 3/4 меду в усьому світі забруднено пестицидами, які, як відомо, шкодять бджолам.

Про це повідомляє epochtimes.com.ua, пише agronews.ua.

Хоча рівень інсектицидів знаходиться в межах діапазону, що вважається безпечним для споживання людиною, але він досить високий, щоб викликати серйозні проблеми для бджіл. А те, що погано для запилювачів, зрештою погано впливає і на людей.

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Автори дослідження витратили 3 роки на збір майже 200 зразків меду із шести континентів, пропустивши лише Антарктику.

Вони тестували зразки на п’ять видів неонікотиноїдів — клас інсектицидів широко застосування, який викликає проблеми зі здоров’ям як у диких, так і у домашніх бджіл. Щонайменше один із неонікотиноїдів був виявлений у 75% всіх зразків меду, тоді як 45% зразків містили дві або більше сполук, а 10% містили чотири або п’ять.

Майже у половині зразків меду було виявлено такий рівень неонікотиноїдів, якого достатньо щоб вплинути на поведінку бджіл у колонії, що потенційно робить комах більш уразливими перед іншими загрозами, від втрати місця існування до вірусів та інвазивних паразитів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео