Дарія Шевченко

Назвали три основні пріоритети в аграрній сфері на період війни

Одним із перших пріоритетів - розвиток експортної логістики

План відновлення України визначає три пріоритети в аграрній сфері на період війни. Їх назвали представники Європейської Бізнес Асоціації.

Серед пріоритетів: розвиток експортної логістики, зберігання врожаю і кредитування та доступ до фінансування для агросфери.  

Перше — розвиток експортної логістики. Завдяки спільним зусиллям бізнесу навіть без портів вдалося досягти чималих успіхів та збільшити обсяги вивезеної агропродукції з 350 тис. т у березні до 3 млн т у липні. А з серпня до логістичних коридорів додалися ще й чорноморські порти, - йдеться у повідомленні. - Друге — це зберігання врожаю. За підтримки ФАО до України надійде необхідне обладнання для зберігання зерна, що значно допоможе у вирішенні проблем нестачі зерносховищ. Третє — це кредитування та доступ до фінансування для агросфери, над чим українська сторона активно працює разом із партнерами. Післявоєнний розвиток аграрної галузі передбачає розвиток переробки, зростання доданої вартості, розвиток біоенергетики, тваринництва, садівництва тощо.

Про те, що потрібно працювати над розвитком доданої вартості та продавати не лише сировину, але й готову продукцію неодноразово наголошував народний депутат України Іван Чайківський.

Проблеми з експортом показали, що переробка всередині країни, це не лише додаткові робочі місця і сплата податків (економічний ефект), але і диверсифікація сировинного агробізнесу (розв'язання проблеми в часі війни),- зауважив Іван Чайківський. 

Також, нагадаємо, що для зберігання нового врожаю аграріям рекомендують закупити спеціальні рукави, які є альтернативою елеваторів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео