Тамара Коблик

Не «кара Божа» і не містика: чому з'являється північне сяйво в Україні (фото, відео)

Таке явище рідкісне для України, але й тут воно буває, пояснюють фахівці

Яскраве полярне сяйво спостерігали увечері, 6 листопада у багатьох областях України. Фото червоно-зеленого неба поширювали користувачі соцмереж. З чим пов'язане виникнення цього рідкісного для України явища, пояснюють фахівці.

Сталася потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому. Звісно це явище природи буде повторюватись у майбутньому. Але спрогнозувати точний час і дату цього складно, - зазначає астроном Володимир Кажанов. 

Як розповіла на своїй сторінці у фейсбуці метеорологиня Наталка Діденко, в Україні полярне сяйво буває рідко, але буває.

Виникає північне сяйво, коли верхні шари атмосфери Землі «обдувають» сонячні вітри, йдуть потоки заряджених частинок Сонця, – пише синоптикиня. 

Багато хто писав у соцмережах, що поява такого кривавого явища на небі - поганий знак. Однак Наталка Діденко запевняє, це не кара Божа, не містика, не щось страшне, а північне сяйво. Так, воно буває значно північніше, але трапляється і в Україні. 

Наталка Діденко нагадує, це вже друга «Аврора» в Україні цього року. Перша була 24 квітня і до речі, її спостерігали й на Тернопільщині. 

Фото та відео з соціальних мереж Alex Veles та Valentine Treshchun

Вибір читачів за тиждень

Відео