Віра Олександрович

Не вести хворих дітей на святкування, просять батьків медики з Тернополя

Свято1

Грудень – це місяць, насичений урочистими заходами у школах і дитячих садочках. І щоб свято стало дійсно святом для дітей, а не шансом підхопити вірус, медики з Тернополя попросили батьків не вести хвору малечу на урочистості чи на родинні святкування. 

Нагадаємо, у Міністерстві охорони здоров’я запровадили «святкові» протиепідемічні заходи, яких варто дотримуватися усім. Зробили це для того, аби ризики інфікуватися COVID-19, грипом чи будь-якими іншими гострими респіраторно-вірусними інфекціями були мінімальними і для дітей, і для дорослих, наголосили у Пресслужбі МОЗ України.

Свято2
Свято2

Зокрема, у закладах освіти влаштовувати дійства можна лише для кожного класу чи групи окремо, присутність глядачів там не дозволяється. Окрім того, участь у святі можуть брати тільки працівники вказаного закладу, стверджує медичний директор із поліклінічної роботи Тернопільської міської дитячої лікарні Володимир Кучма.

- Треба пам’ятати: якщо ви потрапляєте туди, де багато людей, то треба носити маску, використовувати антисептики, - каже він. – Якщо це дійство у кафе чи ресторані, то там повинні розміщувати не більш як 4-х людей за одним столом із певною віддаллю від інших. До того ж, наповненість залу – лише на 50%. Нагадую, має бути 1 людина на 10 кв. м площі. Крім того, в міському управлінні освіти вирішили під час так званих ранків не дозволяти присутність сторонніх осіб. У школах також заборонили запрошувати фокусників та інших артистів, які влаштовують розваги. 

Але найголовніше – не йти самим і не вести на свято дітей, якщо відчуваєте нездужання або помічаєте зміни у стані здоров’я малечі, наголошує Володимир Кучма.

- У мене є прохання до батьків: хвору дитину все-таки не варто вести в організований колектив, навіть якщо вона – Зайчик і без цього персонажа не буде якоїсь там сценки, - додає Володимир Кучма. – Варто таку дитину залишити вдома, тому що вона може заразити значну кількість дітей. І тоді на Новий рік, на Різдво не одна родина може захворіти гострими респіраторно-вірусними інфекціями. Тому побережіть себе, побережіть інших. Якщо ви хворі, залишайтеся вдома, лікуйтеся.

Також Володимир Кучма попросив усіх учасників новорічно-різдвяних дійств, навіть у родинному колі, дотримуватися загальних протиепідемічних правил. 

Графіка
Графіка

У МОЗі також наголосили, що увагу варто приділити психологічному здоров’ю дітей. Адже відсутність рідних чи близьких на святі може викликати у малечі, особливо дошкільнят, - стрес. 

- Якщо дитина не хоче брати участь у святі без батьків чи інших членів родини, не варто її змушувати, бажано просто все роз'яснити, - наголошують медики. - Потурбуйтеся про те, щоб малеча почувалася у безпеці, а свято не стало стресовою ситуацією. 

Довідка. Більше інформації про протиепідемічні правила у школах і дитячих садочках під час карантину можна знайти у Постановах Головного державного санітарного лікаря №10 та у Постанові №8, відповідно. Чеклісти для батьків, педагогів і керівників шкіл щодо організації безпечного освітнього простору можна знайти за посиланням.

Фото Toma Koblyk і надане Пресслужбою МОЗ України

Вибір читачів за тиждень

Відео