Олена Чепіль

Небесна Сотня: школярі Тернопільщини зняли відео на честь Героїв (фото, відео)

20 лютого в Україні на державному рівні увічнюють пам’ять Героїв Небесної Сотні.

З метою гідного вшанування подвигу полеглих учасників Революції Гідності школярі ЗЗСО І-ІІІ ступенів с. Коцюбинці, що на Тернопільщині, зняли тематичний відеоролик, відтворюючи криваві події 2014 року. Адже саме 20 січня 2014 року в середмісті Києва загинуло найбільше учасників акції спротиву – 48 осіб. 

- Діти надзвичайно переживали і входили в роль, відтворюючи події того часу. Переконаний, що молодь дуже глибоко пройнялася цим дійством та серйозно поставилися до кожного епізоду. Ми намагалися зробити все з дотриманням карантинних норм. Відбулося три репетиції, на яких спершу очевидці, які були на Майдані розказували учням факти. На репетиціях не вистачало реквізиту та спеціальних засобів. Це не професійні актори, а звичайні школярі сільської школи, але вони зробили все, аби вийшло якнайкраще. Вважаю, що саме такі дійства мають найкращий виховний момент нашого покоління, – ділиться ініціатор ідеї та директор будинку культури у с. Коцюбинці Сагайдак Роман. 

Небесна Сотня України - сини, що в небо відлетіли

Герої Небесної Сотні власним життям, своєю жертовністю демонструють щире прагнення українців жити у вільній, демократичній і суверенній державі. Усі Герої залишаться в пам’яті народу назавжди, є гордістю й прикладом для майбутніх поколінь.

- Вважаю, що схожі дати варто пам’ятати, як і всіх Героїв Небесної Сотні. Під час зйомок відео в кожного були мурашки, адже ми, наче особисто проживали ті страшні події 2014 року. Після цього ще довго обговорювали всі моменти із стурбованістю та переживанням. Дорослі, школярі й маленькі дітлахи повинні повсякденно вшановувати пам’ять кожного, хто віддав своє життя за мир в нашій країні, – розповідає журналістці «Терену» один з учасників Володимир Цабан. 

Участь взяли понад 20 школярів

Участь у театралізованому відтворенні подій взяло понад 20 учнів ЗЗСО І-ІІІ ступенів с Коцюбинці. По закінченню зйомки, відбувся загальношкільний захід «Небесна Сотні України – сини, що в небо відлетіли», організований Світланою Михалків.

Вшанування подвигу учасників Революції Гідності

Реконструкція подій на Майдані

Зйомка та монтаж: учениця 11 класу ЗЗСО І-ІІІ ступенів с Коцюбинці Олеся Миськів.

Довідково. Пам’ятний день встановлено Указом Президента України 11 лютого 2015 року  «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України.

20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. Наступного дня, 21 лютого 2014 року, офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього ж дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких в жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання з загиблими лунала жалобна пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалось 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Окрім українців, жертвами режиму Януковича стали білоруси, вірмени та грузини. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

104 Героям Небесної Сотні було посмертно присвоєно звання Героїв України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський, Грузії – Зураб Хурція і Давид Кіпіані, посмертно нагороджені орденами Героїв Небесної Сотні. Україна заплатила надто високу ціну за звільнення від диктатури і свій цивілізаційний вибір – бути частиною Євроатлантичної спільноти.

Відео й фото надані співрозмовниками

Вибір читачів за тиждень

Відео