Віра Олександрович

Негативні наслідки карантину вже відчули на Тернопільщині

Карантин

Майже 46% сплачених до державного бюджету платежів на Тернопільщині займає податок на додану вартість (ПДВ). Через це він – дуже важливий. Проте свої корективи у фінансові процеси вже вніс карантин.

Про це повідомили у Секторі комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області.

- Упродовж січня-квітня цього року суб’єкти господарювання спрямували з Тернопільщини до державного бюджету 460 млн грн ПДВ, - кажуть у податковій. - Це перевищило очікувані надходження на 1%, тому скарбниця додатково отримала 4,4 млн грн.

Втім, порівняно ж із 4-ма місяцями торік фактичні надходження зросли на 77,9 млн грн, або «плюс» 20,4%.

- Варто зазначити, що ПДВ – один із бюджетоформуючих платежів, - зауважили у податковій. - Його частка у сплачених підприємництвом нашого краю до державної скарбниці доходах складає майже 46%. Середньомісячна сплата цього платежу цьогоріч становить 115 млн грн. Порівняно із січнем-квітнем 2019-го «плюс» становить 19,5 млн грн.

Лише у квітні суб’єкти господарювання сплатили 89,2 млн грн ПДВ, що перевищило очікувані надходження на 2,1 млн грн.

- Проте порівняно із минулим роком сплата податку у квітні зменшилася, - визнають у податковій. - Адже нині на Тернопіллі вживають заходи щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції. Відповідно бізнес був змушений тимчасово призупинити свою діяльність.

До речі, на початку травня на обліку в органах ГУ ДПС області перебували 3 134 платники ПДВ. Серед них: 2 677 юридичних осіб і 457 фізичних осіб-підприємців. Порівняно з аналогічним періодом 2019-го їхня кількість зросла: «плюс» 85 і 17, відповідно.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео