Ростислав Фук

Неподалік Тернопільщини зафіксували спалах гепатиту А

Стан усіх пацієнтів – середнього ступеня важкості

На Вінниччині продовжує зростати кількість хворих на гепатит А, повідомляють на сторінці Вінницької обласної військової адміністрації.

Як повідомили у Департаменті охорони здоров'я та реабілітації, в області вже зареєстрували 247 повідомлень про хворих. У 207 випадках захворювання лабораторно підтверджено.

Кількість пацієнтів у лікарнях зменшується. Наразі в медичних закладах перебуває 120 пацієнтів, серед них - 20 дітей. Сім госпіталізованих мають підозру на гепатит А. У решти пацієнтів діагноз підтверджено лабораторно.

Стан усіх пацієнтів – середнього ступеня важкості. Один пацієнт у нас залишається важким, його стан стабільний. На сьогодні у нас вже вакциновано 117 медиків та 8 контактних осіб з 12 сімей, де були зафіксовані вогнища хвороб. Тобто у цих родинах захворювання виявили у кількох людей. Продовжуємо вакцинувати медиків та контактних осіб. Ще раз наголошую, мийте руки з милом та дезінфікуйте їх, - зауважила заступниця директорки профільного департаменту Тетяна Бондаренко.

Також станом на 1 листопада в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають семеро людей з гепатитом A. Це — четверо дорослих і троє дітей. Про це у коментарі Суспільному повідомила заступниця генерального директора медзакладу Наталія Дьоміна.

Діти — віком шести-семи років. Є такі, що у 5-6 класах. Всі пацієнти з Івано-Франківська. Їхній стан — середньої важкості. Важких немає. Є хворі, яких госпіталізували 31 жовтня та 1 листопада, — каже Наталія Дьоміна.

Довідково

Гепати́т А (іноді Вірусний гепатит A, застарілі назви: хвороба Боткіна, яка використовувалась виключно в СРСР, інфекційний гепатит, епідемічний гепатит) — гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, яка передається фекально-оральним механізмом. Хвороба поширена в усіх країнах світу, але через наявність високоефективної вакцини у багатьох країнах розвиненої медицини захворюваність зведена практично нанівець. Переважно у країнах третього світу хворіють діти та молоді люди.

У багатьох випадках захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо у дітей та молодих людей. Інкубаційний період складає від двох до шести тижнів. Якщо симптоми з'являються, вони, як правило, зберігаються протягом 1-4 тижнів у неускладнених випадках. Спостерігають нетривалу гарячку у перші 3 дні хвороби, слабкість, зниження апетиту, жовтяницю, в тяжких випадках — може бути блювання, біль у животі. Гостра печінкова недостатність виникає казуїстично серед людей з фоновими тяжкими хворобами.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео