Оксана Бучко

Невдовзі в Італії оголосять вирок учаснику АТО з Тернопільщині

марків

Нацгвардійця Віталія Маркова із Тернопільщини (м. Хоростків) підозрюють у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі і його перекладача Андрія Миронова на Донбасі у травні 2014 року. Військовий протягом двох років з українським та італійським громадянством перебуває під вартою у міланській в’язниці. Рік триває судовий процес у Павії, відбулися 17 засідань. І вже через тиждень, 12 липня, суд присяжних має оголосити вирок.

Обвинувачення нацгвардійця у причетності до убивства спростовувала адвокат Віталія Марківа Донателла Рапетті. Вона попросила суд визнати підзахисного невинним, пише www.radiosvoboda.org.

Зокрема, на пошкодженому авто Рапетті відсутні вхідні постріли з автомата AK-74 – є лише вхідні бокові отвори. А це, за її словами, свідчить, що Віталій Марків не міг стріляти по таксі згори та ще й з відстані понад півтора кілометра. Бо ж автомат Калашникова, (а тільки такою зброєю володів солдат Марків) за технічними можливостями має прицільну здатність ураження 600 метрів.

Адвокат наголосила, що обов’язок нацгвардійця Марківа був повідомляти керівництву про наближення підозрілих осіб. Тож солдат виконував армійський наказ, нічого незаконного в його діях не було. А обвинувачення ставить у провину підсудному роль спостерігача.

- Ніхто умисно не хотів убити журналістів. Ці люди стали жертвами війни, а на війні стріляють проти ворога, – зазначила адвокат Рапетті.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео