Тетяна Бакай

Невтомна волонтерка: як п’ятикласниця з Тернопільщини допомагає армії (фото)

Злата Шумило виготовляє гіпсові вазочки та свічники, фігурки тварин, янголів, метеликів. А отримані кошти передав на потреби захисників

Виготовлені власноруч фігурки з гіпсу продає 11-річна Злата Шумило з Лановеччини, а отримані кошти передає на потреби ЗСУ.  Нещодавно п’ятикласниця передала волонтерам 1200 гривень на закупівлю коліс для автомобілів військовим. Також разом з мамою час від часу перераховує кошти на різні потреби захисників. 

Виготовленням фігурок з гіпсу дівчинка захопилася кілька років тому — ще на початку пандемії, адже дуже хотіла навчитися робити щось власноруч.

Гортаючи стрічку у соцмережах, я випадково натрапила на рекламу про гіпсові фігурки та запропонувала дочці спробувати їх робити, – розповідає мама дівчинки Сніжана Шумило.

Злата зацікавилася цією справою і вирішила вчитися.

Ми почали шукати по магазинах цікаві форми, і зараз в нас вже просто величезна їх кількість, – каже мама дівчинки. – Ще важко було підібрати гіпс, бо звичайний не підходив і фігурки виходили темними. 

Спершу фігурки заливав батько дівчинки, а вона лише допомагала. Проте зараз зі всім справляється сама і вже навіть знає консистенцію рідини.

Загалом за один раз Злата виготовляє 30-40 фігурок. Тематика виробів переважно стосується свят. Взимку це новорічні ялинки, навесні — великодні яйця. А також — тваринки, свічники, квіти, метелики, янголи. Коли почалася повномасштабна війна, школярка вирішила віддавати виручені від продажу кошти на допомогу захисникам і цим самим наближати перемогу.

Злата торгувала фігурками на базарі, а коли стало холодно, то я почала  розміщувати оголошення у соцмережах, – каже Світлана Шумило. – Замовлення невеликі, але так ми хоч якось намагаємося допомагати армії. 

Переглянути і придбати вироби Злати Шумило можна на її сторінці в інстаграмі.  

Фото з архіву Злати Шумило

 

Вибір читачів за тиждень

Відео