Орест Сарматський

Нобелівську премію дали за винахід, що вже працює в аграрній галузі (Агроновини)

2301 (Copy)

Нобелівський комітет присудив премію з хімії двом вченим Еммануель Шарпентье і Дженніфер Дудні за розробку методів редагування генома. 

Вони створили так звані «генетичні ножиці» CRISPR, які дозволяють відредагувати геном за кілька тижнів. Раніше на це могли йти роки.

Про це повідомляє kurkul.com.

– За допомогою «генетичних ножиць», зокрема, модифікують геном рослин, аби ті були родючішими й витривалішими. Так, вони можуть змінювати ДНК тварин, рослин та мікроорганізмів з надзвичайно високою точністю, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що метод винайшли під час досліджень Streptococcus pyogenes, однієї з бактерій, що завдає найбільшої шкоди людству, вчені виявили раніше невідому молекулу tracrRNA. З’ясувалося, що вона є частиною давньої імунної системи бактерій, яка обеззброює віруси, розщеплюючи їхні ДНК. Шарпентьє опублікувала своє відкриття у 2011 році, того ж року вона почала співпрацю з біохіміком Дженніфер Дудною. Разом їм вдалося відтворити «генетичні ножиці» бактерій у пробірці та спростити молекулярні компоненти, щоб їх було легше використовувати.

З того часу, як Шарпентьє та Дудна відкрили «генетичні ножиці» у 2012 році, їх використання, так би мовити, «вибухнуло». Цей інструмент сприяв багатьом важливим відкриттям у фундаментальних дослідженнях і науковці змогли виробити культури, які витримують цвіль, шкідників та посуху. 

2302 (Copy)
2302 (Copy)

До нового року ціна на м’ясо зросте на 20% думка

До січня в Україні подорожчає м'ясо на 20%. Подорожчання обумовлено зростанням цін на корми. 

Про це на пресконференції ГолосUA розповів голова Спілки українського селянства Іван Томич.

– Що стосується м'ясної групи, особливо свинини, буде зростання ціни до січня у межах 20%. Подорожчання зумовлено тим, що кормова база, яка вже подорожчала на 30% протягом року, подорожчає ще. Це пшениця, ячмінь, кукурудза, все, що йде на корми, буде витратною частиною у виробництві тваринницької продукції, — сказав Іван Томич.

Експерт також назвав чинники, які призвели до скорочення виробництва сільськогосподарської продукції в Україні.

– Один з традиційних факторів – це погодні умови. Вони значною мірою вдарили по виробництву. Також за державним фермерським програмами сьогодні фермер через фонд підтримки не отримав жодної гривні. Тому другий фактор – податкова і бюджетна державна політика, яка вбиває виробництво. Ще один важливий момент – це монополізація, олігархізація і корупція аграрного виробництва. Продукти харчування дорожчають, і рухаємося до непередбаченого хаосу щодо продовольчих криз, – підкреслив Іван Томич.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео